Der kom intet konkret ud af mødet med den amerikanske delegation, fortæller Ane Lone Bagger. Foto: Ane Lone Bagger

Besøg gav ingen konkrete aftaler med USA

Sidste uges besøg af en stribe prominente embedsmænd fra USA førte ingen konkrete aftaler med sig.

Naalakkersuisut har dog fortalt amerikanerne, at det er vigtigt for Grønland at få mere ud af den amerikanske tilstedeværelse på Pituffik.

Det oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

I sidste uge kunne det danske medie Berlingske fortælle, at én af de øverstrangerende embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium, Thomas Ulrich Brechbuhl, var på besøg i Grønland sammen med en delegation fra det amerikanske forsvarsministerium og det amerikanske nationale sikkerhedsråd.

LÆS OGSÅ Medie: Trump har sendt Pompeos bulldog til Grønland

Besøget har ikke ført til konkrete aftaler, da det var en såkaldt orienteringsrejse, hvor Naalakkersuisut præsenterede den amerikanske delegation for muligheder for investeringer, samarbejde og handel. 

- Jeg er sikker på at rådgiver Brechbuhl kommer hjem med mange indtryk, som kan formes til konkrete ideer for, hvordan samarbejdet mellem Grønland, Danmark og USA kan styrkes, udtaler Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender Ane Lone Bagger.

Og hun slår fast, at Naalakkersuisut har benyttet lejligheden til at tale direkte med amerikanerne om den mistede servicekontrakt på Pituffik. 

- Når Naalakkersuisut mødes med amerikanerne, på alle niveauer, understreger vi, hvor vigtigt det er for Grønland at få reelle fordele ved amerikansk tilstedeværelse ved Thule Air Base, herunder særligt i forhold til servicekontrakten. Dette har vi gentaget overfor rådgiver Brechbuhl og hans delegation, udtaler Ane Lone Bagger.

LÆS OGSÅ Ekspert: Amerikansk delegation skal skabe tættere kontakter

Besøget fra den amerikanske delegation er endnu et lag i den charmeoffensiv, som amerikanerne er i gang med overfor Grønland.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har allerede besøgt Grønland flere gange i år, og hun var også med på denne tur.

Det er en udvikling, som Naalakkersuisut er glade for. 

- Vi har i år set en større og større interesse for vores land fra amerikansk side, og vi oplever en villighed til at samarbejde mere med os. Vi er glade for denne nye udvikling, og ser frem til at se om den amerikanske interesse vil føre til reelle resultater, udtaler Ane Lone Bagger.

LÆS OGSÅ Amerikansk delegation diskuterede råstofområdet med naalakkersuisoq

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt