Beredskabet forbereder Saqqaq på risikoen for fjeldskred

Naalakkersuisut inviterede torsdag borgere fra Saqqaq til borgermøde som reaktion på advarsler om risiko for fjeldskred og tsunami i området. Udover naalakkersuisoq deltog blandt andet beredskabet, der har undersøgt, hvordan Saqqaq bedst forbereder sig til, hvis der skulle ske noget.
Skrevet af Kathrine Kruse
13. januar 2019 16:21

Hvis der skulle komme en oversvømmelse i Saqqaq, er man bekymret over et helårshus med en enkelt beboer, som bølgerne ville kunne nå og to andre huse, der måske ville kunne nås af bølgerne, mener beredskabschef i Avannaata Kommunia, Amos Pjetturson.

- Vi er ved at undersøge, om Saqqaq følger beredskabudvalgets anbefalinger. Det vil sige over 4 meter fra midterlinjen for højeste og laveste høj- og lavvande punkter. Det er den, som er anbefalet, så den regner vi ud fra. Vi er ved at undersøge husene derfra og hvad husene bliver brugt til, siger han.

LÆS OGSÅ Saqqaqs borgere er rystede

Saqqaq brandstation er en af de bygninger, bølgerne meget vel kunne nå.

 - Vi er i gang med at undersøge brandstationen, og hvor den kan flyttes hen. Både brandsluknings- og brandalarmudstyret, siger Amos Pjetturson.

Derfor er det vigtigt at lave en beredskabsplan for Saqqaq og Qeqertaq, siger han.

LÆS OGSÅ Qaqqanit sisoortoqarsinnaanera aarlerinaateqartoq uippallernanngilarli

- Vi vil forme den ud fra Saqqaq, fordi den er vurderet til muligvis at kunne komme i farezonen.

Beredskabet anbefaler at borgerne fortsætter med at leve deres normale hverdag, men

- er det vigtigt for os, at vi står klar med en plan til at kunne modtage dem, hvis noget skulle ske, siger beredskabschefen.