Beredskabet advarer efter flere brande: Natlig vane kan være livsfarlig

Beredskabet kommer med en appel til befolkningen. Efter tre registrerede brande på et halvt år, blot i Nuuk, forårsaget af opladning af elektronisk udstyr om natten, beder de nu folk om ikke at oplade, imens man sover.
Brandfaren ulmer i nattens mulm og mørke. En natlig vane kan have katastrofale konsekvenser i hjemmet. Foto © : Poul Svend Møller
23. marts 2023 17:14

De fleste gør det. Man er på vej i seng og opdager, at telefonens batteri er lige så fladt som ens eget energiniveau. Af ren vane og bekvemmelighed tilsluttes opladeren, inden man går til køjs.

En vane som brandvæsnet i Nuuk gerne ser ændret, da det potentielt kan koste menneskeliv.

I en servicemeddelse på Kommuneqarfik Sermersooqs hjemmeside gøres borgerne opmærksomme på, at man skal huske at have minimum én røgalarm i hjemmet, som skal advare beboerne, hvis der opstår røg. Røgalarmen skal være placeret centralt i boligen, og man bør have flere i større boliger. Noget som kan redde liv.

- En røgalarm er den billigste livsforsikring. Med en røgalarm behøver man ikke at sove med det ene øje åbent. Når brande opstår i nattetimerne, kan branden nå at udvikle sig meget hurtigt, hvis beboerne ikke har opdaget den. Derfor er en røgalarm uundværlig i ethvert hjem, udtaler Jes Damgaard Andersen, beredskabschef i Kommuneqarfik Sermersooq, i servicemeddelelsen.

En brandfarlig cocktail

En seng, søvn og opladning skal holdes adskilt, og man skal ikke placere elektronik på et let antændeligt materiale.

- En sofa eller en seng betragtes som let antændelig, og er derfor meget brandbar. Elektronik, der ligger til opladning under en pude eller dyne, udvikler meget varme, og det kan i værste fald føre til en fatal brand, forklarer Jes Damgaard Andersen i meddelelsen.

Beredskabets gode råd til sikker opladning

Jes Damgaard Andersen kommer her med sine klokkeklare anbefalinger, når det drejer sig om elektronik og brandsikkerhed:

Oplad aldrig din elektronik om natten.

Brug kun ubeskadigede elprodukter.

Placer aldrig din elektronik på et let antændeligt materiale, som f.eks. en seng eller en sofa.

Husk nu røgalarmen.

Kilde: Kommeneqarfik Sermersooq

Derudover bør man ikke benytte ubeskadigede elprodukter, som for eksempel en ødelagt oplader.

Den seneste brand skete i en ejendom ved Tuapannguit, hvor ingen kom til skade.