Bekymrende tendens: Børn filmer og deler voldelige videoer

Voldsomme videoer spreder sig blandt børn og unge på sociale medier. Nu kalder Paarisa, Grønlands Politi og Grønlands Kriminalpræventive Råd på handling fra forældrene.
- Det, vi ser, er, at børn og unge bruger de sociale medier til at udfordre hinanden til selvskade og filme voldelige klip, som de så spreder på de sociale medier, fortæller Tina Evaldsen, der er fungerende afdelingschef i Paarisa.  Foto © : Qeqqata Kommunia
07. maj 2021 05:41

Ved du, hvad dit barn ser, når det sidder med hovedet bøjet over mobilskærmen? 

Hvis ikke, skal du spørge. Sådan lyder en fælles opfordring fra Paarisa, Grønlands Politi og Grønlands Kriminalpræventive Råd. 

Lige nu oplever de nemlig en tendens, hvor børn og unge filmer og deler voldelige videoer på blandt andet TikTok. 

LÆS OGSÅ Severines søn blev overfaldet: Som mor er jeg meget bekymret og vred

- Det, vi ser, er, at børn og unge bruger de sociale medier til at udfordre hinanden til selvskade og filme voldelige klip, som de så spreder ud på de sociale medier, fortæller Tina Evaldsen, der er fungerende afdelingschef i Paarisa. 

Har du brug for hjælp, eller behov for at tale med nogen?
 

Tusaannga kan kontaktes på tlf. 801180 eller via SMS 1899.

 

Tusaannga har åbent:

 

Mandag-Torsdag kl. 09:00 – 22:00

 

Fredag kl. 09:00 - 04.00

 

Lørdag kl. 16:00 – 04:00

 

Søndag kl. 16:00 – 22:00

 

Rådgivningsindsatsen Tusaannga

- Jeg kan ikke komme ind på, hvad der konkret er blevet delt, men der er bare en særlig tendens til, at børn og unge deler filmoptagelser af nogle voldsomme enten selvskadende adfærd eller andre voldsomme ting, som kan være bekymrende.

Hvad er det, der er bekymrende? 

- For det første kan det være traumatiserende for børnene at se sådan nogle voldsomme ting. Men de kan også efterligne hinanden og måske direkte opfordre hinanden til at have den type adfærd. Og de skal have at vide, at det er forkert, og det må man ikke. 

Brug for de voksne

Tina Evaldsen understreger, at det er ulovligt at dele videoer, der viser vold eller handlinger, der er af seksuel krænkende karakter. 

- Hvis man ikke har det godt og mistrives som barn, så kan barnet måske have en tendens til bare at gøre, som andre gør. Men det er noget, man skal lade være med. Og hvis man bliver opfordret til det, så skal man også kunne turde at sige nej, siger hun og fortsætter: 

LÆS OGSÅ Børnetalsmand og politiet: Vold blandt børn er en bekymrende tendens

- Men der har man brug for nogle voksne forældre, der går ind og hjælper børnene til at sige nej til den slags ting. Sådan at de ikke står alene med det. Så det er en stærk opfordring til forældre om at tale med deres børn omkring brugen af sociale medier, og hvad er det man deler ud, og hvad er det, man ikke deler ud. 

Hvad kan man som forælder så helt konkret gøre? 

- Som forælder kan man spørge sit barn, hvad er det, du ser på de sociale medier? Og i det hele taget bare tale om brugen af sociale medier, skabe noget tid og tryghed sammen med barnet, hvor man snakker om, hvad er det egentlig vi ser derude på de sociale medier.