Børnerådet opfordrer politikerne til at oprette omsorgssteder for børn og unge

Et forslag om at oprette omsorgssteder for omsorgssvigtede børn får ikke opbakning fra Naalakkersuisut. Det møder ærgrelse fra MIO Børneråd.
Foto © : KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
05. april 2019 12:24

Inuit Ataqatigiit foreslår, at man øremærker seks millioner kroner på finansloven for 2020 til omsorgssteder for børn over en periode på fire år.

Forslaget bliver imidlertid afvist af Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S).

Det er nemlig kommunernes ansvar at oprette omsorgssteder for børn. Desuden mener hun ikke, at det er den bedste løsning på lang sigt, oplyser hun i et svarnotat.

Det ærgrer MIO Børneråd, fortæller rådets formand Aviâja Egede Lynge. Men hun anerkender dog, at det er et område, der ligger under kommunerne.

- Børn tænker ikke på, om det er kommunernes ellers Selvstyrets ansvar. De ønsker simpelthen, at der skal ske noget. Og det er derfor, at vi reagerer.

I sit svarnotat til Inuit Ataqatigiit skriver Martha Abelsen blandt andet:

"Vi skal tage fat i problemets kerne og arbejde mod en mere langsigtet løsning for barnet og for familien."

LÆS OGSÅ Børneafdeling får MIO-pris

Og det er Aviâja Egede Lynge enig i, men hun mener ikke, at det udelukker, at man afsætter ressourcer til at oprette omsorgssteder.

- Jeg mener, at børnene både skal have hjælp nu, og at vi selvfølgelig også skal se på langsigtede løsninger, siger hun.

Hun henviser desuden til, at Grønland er forpligtet til at beskytte børnene i følge FN’s Børnekonvention - herunder FN-artikel 19.

- Jeg opfordrer samtlige voksne og samtlige politikere på tværs af kommuner og Selvstyret til at lytte til børnene, siger Aviâja Egede Lynge.

Hun peger på, at MIOs undersøgelser viser, at børn og unge i hele landet udtrykker behov for steder at søge hen i kritiske situationer. Og Sydgrønland er det mest oplagte sted at starte, da der især er behov der, siger hun.