Børne-serie om Grønland er nomineret til en filmpris

Instruktøren håber, at de danske børn kan lære af grønlandske traditioner.
Theodor prøvede blandt andet at tage med på jagt i Grønland. Foto © : DR Ramasjang / Toolbox Film
Skrevet af Malik Brøns
21. januar 2020 07:24

En dansk/grønlandsk børnetv-serie om otteårige Theodor, som besøger sin bedste ven Wilhelm i Grønland, er nomineret til en Robert, Danmark fornemmeste film og tv-pris.

Idéen om en børne-tvserie i Grønland kom fra fortællinger om landet fra Theodors bedste ven, Wilhem.

Børnetv-serien, 'Min bedste vens historier', der udspiller sig i Nuuk i otte episoder, handler om to drenge, der går på eventyr, hvor de blandt andet går på jagt, flygter fra en spøgelse og inviterer hele byen til kaffemik.

Serien er skrevet og instrueret af Tone Mygind Rostbøll, og hendes søn Theodor har hovedrollen.

LÆS OGSÅ Grønlandsk dokumentarfilm er nomineret til Bodil-prisen

Hun fortæller, at det har været vigtigt for hende at fortælle danske børn om den frihed, som børn kan lege i den store natur i Grønland.

- Jeg har drømt om at fortæller historier til børn, som opfordrer børn til at lege og gå ud i naturen og bruge deres fantasi og tage på eventyr og møde kultur, siger Tone Mygind Rostbøll.

Hun er halvt norsk og kender selv til at begå sig udenfor og lege. Hun vil derfor gennem tv-serien opfordre børn til at tage ud og lege noget mere.

-Det er uendelig vigtigt i en tid, hvor vi nogle gange sidder for lang tid foran en skærm, siger hun. 

Wilhelms Grønland

Tone Mygind Rostbøll søns bedste ven Wilhelm har et tilhørsforhold til Grønland, hvor han har boet i en kort stykke tid. Wilhelms far er nemlig den grønlandske/danske sanger og musiker Ilanguaq David Lumholt.

Og gennem Wilhems fortællinger om hans tid i Grønland fik Theodor og hans mor lyst til at se Wilhelms Grønland.

I tv-serien tager Theodor og Wilhelm blandt andet også ud og tager på jagt, hvilket Tone ønskede også var en tradition i Danmark.

- Det gad jeg godt, at alle børn prøvede. Altså det er en fantastisk tradition, I har i Grønland, man lærer enormt meget af, hvordan det er at være menneske, og hvordan det er at være en skabning på jorden. Det med at nedlægge et dyr, det er en helt særlig oplevelse, fortæller Tone. 

Håber på at inspirere danske børn

Tv-serien er blevet nomineret blandt de 10 mest sete serier i Danmark, og Tone Mygind Rostbøll håber, at de danske børn har lært en masse om Grønland gennem serien.

- Ja, det håber jeg. Jeg håber både, at de får lyst til at rejse til Grønland, og at det giver dem en længsel efter naturen. Altså at komme ud og mærke sig selv - pyt med om man får en hudafskrabning.

LÆS OGSÅ Klaus Geisler fik Danmarks fornemmeste teaterpris

- Det er meget bedre at komme ud og mærke verdenen og sig selv. Og det tror jeg, at der er stærkere tradition for i Grønland end i Danmark. Og jeg kunne godt tænke mig, at tv-serien spejlede og lader os inspirerede, siger Tone Mygind Rostbøll.

Afstemning lukker tirsdag

Danmarks Film Akademi har i år givet publikum og seere lov til at stemme om, hvem der skal modtage Go’Seerprisen, som tildeles blandt årets 10 mest sete danske tv-serier.

Prisen skal uddeles søndag den 26. januar, og afstemningen lukker tirsdag klokken 08 grønlandsk tid.

Man kan være med til at stemme på TV2's hjemmeside.

Og man kan se børne-serien på DR's hjemmeside.

Robert prisen er en dansk filmpris,som uddeles af Danmarks Film Akademi.