Børn tager over og afleverer underskrifter om patienttalsmand

Forhenværende naalakkersuisoq, Suka K. Frederiksen, startede en underskriftsindsamling for etablering af en patienttalsmand. Hendes pårørende fortsatte arbejdet efter hendes død.
Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Malik Brøns
29. september 2020 05:44

Naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim, modtog sidste uge underskrifter for etablering af en patienttalsmand.

Det var forhenværende naalakkersuisoq for selvstændighed, Suka K. Frederiksen, der startede kampen for en talsmand. Hun afgik ved døden i juli efter længere tids sygdom. Hun blev 55 år.

- Vi efterlyser en talsmand, der kan udtale sig på vegne af de syge, der har en sygdom, som er behandlingskrævende i en længere periode, sagde Suka K. Frederiksen til Sermitsiaq.AG i april sidste år.

Efter hendes død løb hendes pårørende - ægtefælle Sofus Frederiksen, datter Katti Frederiksen og søn Ingo Frederiksen - det sidste stykke. Og indsamlingen er netop blevet afleveret.

- Jeg blev i juni måned kontaktet af Suka K. Frederiksen, som ønskede at overbringe underskrifterne til det politiske område. På grund af hendes bortgang kort tid efter henvendelsen nåede hun ikke selv at overbringe underskrifterne.

- Jeg ved, at Suka arbejdede hårdt for at skabe bedre forhold for personer med sygdom. Det er et mål, vi har til fælles, siger Anna Wangenheim i en pressemeddelelse.

Patienttalsmand kan give indblik i patienternes forhold

Suka K. Frederiksens datter, Katti Frederiksen, håber, at underskriftsamlingen vil blive lyttet til af Naalakkersuisut.

Hendes afdøde mor nåede at samle 1609 underskrifter landet over.

- I FN’s erklæring om menneskerettigheder står der, at enhver har ret til tryghed i tilfælde af sygdom. Men forholdene her i Grønland er sådan desværre, at patienter selv skal bruge meget tid og mange kræfter på at finde hjælp til en sammenhængende og tryg patienthjælp, siger Katti Frederiksen. 

- Der er brug for en patienttalsmand, som giver Departementet for Sundhed et indblik i patienternes hverdag.

Foto © : KNR
Billede: Suka K. Frederiksen.

Sidste år viste beregninger fra Neriuffiit Kattuffiat, som er Kræftens Bekæmpelse her i landet, at der var omkring 170 personer som rammes af kræft i Grønland hvert år. Det svarer til tre personer per uge.

Katti Frederiksen mener, at bolden nu ligger hos Naalakkersuisut.

- Det enkelte menneske kan det nogle gange føle sig begrænset, når man har brug for hjælp. Derfor er det vigtigt, at de folkevalgte modtager underskriftsamlingen. Det er dem, der kan realisere det, de har magten til det næste skridt.

I forbindelse med modtagelse af underskriftsamlingen, siger naalakkersuisoq for sundhed, at hun vil tage budskaberne til efterretning.

Hun lovede også, at budskaberne om bedre forhold for patienterne vil indgå i det videre arbejde om bedre patientforløb, hvor den tidlige indsats prioriteres højt, lyder det i en meddelelsen.

Katti følte ro

I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse fra 2018 er det blevet konstateret, at der er højere dødelighed i forbindelse med kræft i Grønland, end de andre nordiske lande.

For Katti Frederiksen kom der også følelser i sving under overdragelsen af underskriftssamlingerne.

Hendes mor, Suka K. Frederiksen, havde nemlig selv aftalt at aflevere underskrifterne til Naalakkersuisut. Men det nåede hun desværre ikke.
- Det er selvfølgelig ærgerligt, at hun ikke selv kunne aflevere underskrifterne og bruge hendes egne ord om, hvorfor det er vigtigt, hvad hun selv har oplevet, og hvad hun har fået at vide af andre patienter. Men vi faldt meget til ro, da underskrifterne er kommet derhen, hvor de skal. Det føltes kun naturligt at fortsætte hendes arbejde. Jeg følte ro, da vi afleverede underskrifterne, siger hun.