Børn skal lære at undgå mobning på sociale medier

Grønlandske børn skal lære, hvordan man færdes på de sociale medier. Det mener Red Barnet Grønland og Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd - PiSiu. De har lavet undervisningsmateriale, som snart er klar til at blive brugt i landets skoler.
Arkiv Foto © : KNR
Skrevet af Karsten Sommer
24. maj 2018 15:48

Mange børn i Grønland oplever mobning og konflikter på mobiltelefonen og sociale medier.

Når iPads nu snart introduceres bredt i alle skoler i Grønland, kan der opstå et behov for forebyggelse af konflikter og krænkelser i den digitale verden.

- Digitale værktøjer er en god og naturlig del af mange børn og unges hverdag, men det er vigtigt også at være opmærksom på at sikre et godt kammeratskab uden krænkelser. Sager som den i Danmark, hvor over 1000 blev sigtet for ulovlig billeddeling, skal vi gøre en stor indsats for at undgå, udtaler formand for PiSiu, politimester Bjørn Tegner Bay.

LÆS OGSÅ Landets kommuner vil løfte folkeskolen i flok

I både byer og bygder oplever børnene digital mobning, og det gælder især pigerne. Det viser HBSC-undersøgelsen fra 2014, som konkluderer, at mens 14% af drengene har været udsat for at modtage grimme beskeder, gælder det for hele 28% af pigerne.

LÆS OGSÅ Ipads kan både blive en succes og en fiasko

Initiativtagerne kalder projektet ”Chat Paaralugu - Sikker Chat” og i et samarbejde udvikles både undervisningsmateriale og en hjemmeside, som vil være frit tilgængeligt for lærere og elever i hele landet.

- Det er vigtigt at inddrage børnene i arbejdet. Derfor har vi udarbejdet undervisningsmateriale, som ikke skal løfte pegefingre og belære, men i stedet gennem aktive øvelser støtte børnene i at udvikle empati og sunde fællesskaber, siger Jonna Ketwa, psykolog og bestyrelsesformand i Red Barnet Grønland.

Til skolestart vil materialet kunne anvendes i skolerne, og allerede nu testes de forskellige undervisningsøvelser i folkeskolen.