Bæredygtigt fiskeri virker - krabbebestande i bedring

Biologerne fra Naturinstituttet har godt nyt om de grønlandske krabber.
Skrevet af Karsten Sommer
27. november 2015 05:36

Efter flere års nedgang i bestanden, ser der nu ud til at være bedring på vej.

- Efter flere år hvor krabbebestanden har været på et lavt niveau i de fleste forvaltningsområder, tyder det nu på, at den tendens ikke er fortsat i 2015 - i hvert fald når det gælder forvaltningsområdet Sisimiut og Nuuk-Paamiut, oplyser forsker AnnDorte Burmeister i en pressemeddelelse.

I området ved Sisimiut viser data fra fiskeriet og de biologiske undersøgelser, at bestanden har været faldende siden 2009. Men denne udvikling er ikke fortsat i 2015 og der er tegn på, at bestanden er i fremgang.

Biologerne anbefaler dog fastholdelse af et fangstniveau på 300 tons i 2016, da det vil give bestanden mulighed for at vokse og dermed sikre mulighed for en mere stabil udnyttelse i fremtiden.

 

Også fremgang i bestanden udfor Sisimiut

Ligeledes udenskærs ved Sisimiut er der i år observeret en fremgang i biomassen. Dog anbefales det fortsat at holde området lukket. Tillades der fiskeri i området før bestanden viser tydelige tegn på at den er genopbygget, viser erfaringer at bestanden hurtig fiskes ned igen, fastslår AnnDorthe Burmeister.

Grønlands Naturinstitut foretager ikke biologiske undersøgelser i forvaltningsområdet Nuuk-Paamiut, men analyser baseret på data fra log bøger indikerer, at bestandsniveauet er stabilt og rådgivningen for indenskærs­området er derfor 200 tons samt for udenskærsområdet fortsat 1.000 tons.

Naturinstituttet anbefaler endvidere, at der indføres en fiskerisæson fra marts til juli for at sikre tilgangen af nye krabber til bestanden og for at undgå udsmid af ”bløde” krabber.

Se rådgivningen her.