Bæredygtighed i fokus i Qeqqata kommune

Onsdag og torsdag mødes medlemmerne af kommunalbestyrelsen i Qeqqata kommune i Maniitsoq. Dels til det ordinære kommunalbestyrelsesmøde og dels til et seminar om bæredygtighed. På den måde håber de kommunale folkevalgte at få befolkningen med i en udvikling af kommunen.
Skrevet af Peter Troelsen
24. oktober 2012 07:25

Seminaret skal bruges til at tænke nye tanker og få nye ideer luftet i en større kreds. Formålet med seminaret er at få bedre gang i beskæftigelsen i kommunen, der ikke er blevet begavet med mange penge til beskæftigelsesindsatsen fra selvstyrets side. Derfor er kommunen selv tvunget på banen.

-Det har været en svær proces at få de to store kommuner, Sisimiut og Maniitsoq, smeltet sammen til en kommune, og det klares ikke bare lige på fire år. Vores seminar er også et skridt på vejen til en fast sammentømret kommune. Vi har haft en svær opstart på grund af de mange arbejdsløse vi har i kommunen, og jeg vi gerne opfordre selvstyret til at ophøre med at fordele Nuuk i forhold til de andre kommuner i landet, når det gælder midler til beskæftigelsesindsatsen, fastslår Alfred Olsen, formand for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget i Qeqqata kommune, overfor knr.gl..

Kommunen trækkes med store problemer i kølvandet på de mange arbejdsløse indbyggere i kommunen. Før i tiden var der 40 – 50 arbejdsløse i Sisimiut om sommeren, nu er tallet over 200, og det er et af de problemer, der står øverst på dagsordenen for de næste to dages seminar i Maniitsoq.

-Vi satser meget på at selvstyret vedtager Alcoa-projektet, og vi tror på, at det kan være med til at give nyt liv til hele kommunen. Hvis folk får arbejde, bliver regningerne til husleje, børnehave eller vuggestue også betalt til tiden. Der er ingen, der undlade at betale deres regninger, hvis de kan, dertil er folks stolthed alt for stor, men i krisetider er det nedbøjede folk, vi får besøg af på kommunen. Hvis Alcoa kikser, så må vi starte forfra igen, og så skal vi have fokus på at opkvalificere vores indbyggere på uddannelsesområdet, mener Alfred Olsen.