Avis: Ingen kontrol med grønlandsk uran

I en kronik i dagens Information, bliver der slået hårdt ned på grundlæggeren af selskabet Greenland Minerals and Energy, der måske i nær fremtid får en tilladelse fra Naalakkersuisut til at udvinde uranholdige mineraler fra Kvanefjeldet i Narsaq. I samme ombæring står der, at kontrollen burde være bedre fra Naalakkersuisuts side.
Skrevet af Jette Andersen
29. november 2013 05:38

GME, Greenland Minerals and Energy, bliver i en kronik fra forskellige miljøorganisationer i dagbladet Information, betegnet som et selskab med et yderst blakket ry.

Ifølge kronikken har australske medier i over fem år gravet historier op om GME, den ene historie værre end den anden.

Ejerforholdet i selskabet er højst mærkværdigt. Den australske presse har i løbet af de fem år, fundet frem til at grundlæggeren af GME, som ikke har et navn i kronikken, har selskaber over hele verden under mindst ni forskellige navne, ligesom han skulle eje aktieposter under de mange navne.

Det vides ikke, men medierne går ud fra, at grundlæggeren stadig er hovedaktionær.

Faktisk har det end ikke været muligt for den australske presse, at opstøve nogen kontaktadresse på ham.

- Ved flere lejligheder har han brugt en central figur i den italiensk-australske mafia som mægler i civilretslige stridsspørgsmål, står der i kronikken.

Ikke nok med det, så er manden angiveligt dybt involveret i pirateri og krænkelser i Somalia i og med, at han kontrollerer et selskab, der ejer eller har ejet olierettighederne i Puntland-provinsen, hvor dominerende klaner er under mistanke for at kontrollere piratvirksomheden langs Somalias kyst.

I tre år skulle GME angiveligt have betalt regeringen i Puntland næsten 50 millioner kroner for udvinding af olie. Regeringen skulle have brugt pengene på våbenindkøb. De våben skulle bruges til "pacificering af tilgrænsende ikke-Puntland territorier".

Men befolkningen havde strittet imod så GME fik alligevel ikke efterforsket i det betalte område. Under et sammenstød mellem civile og militsgrupper, blev 10 borgere dræbt.

Forfatterne til kronikken er Johan Lund Olsen, stedfortræder i Folketinget for IA, Finn Sørensen, medlem af Folketinget for Enhedslisten, Mikkel Myrup, formand for Avataq, Niels Henrik Hooge, energirådgiver i Det Økologiske Råd, Palle Bendsen, energiansvarlig for NOAH og Hans Pedersen redaktør på Vedvarende Energi.

De foreslår, at Naalakkersuisut undersøger selskabet lidt mere, inden de giver GME en efterforskningstilladelse til at bore uran op ved Kvanefjeldet i Narsaq.