Avis: CIA-sag skandale på flere planer

S, R og SF's tilbagetog i CIA-sagen er en tredobbelt skandale. Det mener Politiken-redaktør og debattør Lars Trier Mogensen. Villy Søvndals 'hovne attitude' i sagen kan accelerere selvstændighedstrangen hos grønlænderne, mener han.
14. oktober 2011 14:00

Lars Trier Mogensen sammenligner i en analyse i Politiken i dag Udenrigsminister Villy Søvndals håndtering af sagen med forgænger Lene Espersens fadæse, da hun meldte afbud til Arctiv Five-mødet i 2010. Noget, der ifølge Trier Mogensen signalerede ligegyldighed over for Arktis og dermed Grønland.
 

Han skriver i dag i Politiken: "Hvis Søvndal tror, at han kan stoppe skandalekomplekset ved blot at kalde nye undersøgelser »bagudrettede og omkostningstunge«, har han forregnet sig. CIA-skandalen er tegn på en korrumperet magtkultur, der rummer mindst tre lag:"


Og de tre lag er ifølge Trier Mogensen: De danske myndigheder har under alle omstændigheder stiltiende accepteret, at Danmark og Grønland er blevet viklet ind i USA’s ulovlige terrorkrig.

Det efterfølgende løgnespind har udviklet sig til en lige så stor skændsel. Trier Mogensen mener, at Udenrigsministeriets vedholdende forsøg på at forhindre, at offentligheden får indsigt i CIA-overflyvningerne, minder om Thulesagen fra 1957, hvor daværende statsminister, H.C. Hansen (S), under hånden gav USA lov til at udstationere atomvåben på Thulebasen - uden grønlændere og danskeres viden.
 

Og endelig mener Trier Mogensen, at Sønvdals hovne attitude i CIA-sagen kan betyde at selvstændighedstrangen hos grønlænderne hurtigt kan accelerere og dermed blive farlig for Danmark, i og med Arktis er det eneste sted på kloden, hvor det danske kongerige har en strategisk rolle at spille.
 

Trier Mogensen slutter således: "Søvndal kan drømme om en bedre verden, men han vil blive hjemsøgt af dødsflyene, indtil han kaster lys over intrigen."


Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist har sidst på måneden møde i København med Udenrigsminister Villy Søvndal, hvor Kuupik Kleist vil gentage det grønlandske krav om et uvildig undersøgelse af sagen med Inatsisartuts samlede mandat i ryggen.