Avataq: Meld klart ud om Alcoa

Natur og miljøforeningen Avataq opfordrer nu Greenland Development til at melde klart ud om Alcoa.
26. april 2010 11:15

Opfordringen kommer efter, at en rapport fra 2007, som omtaler miserable arbejdsforhold for Alcoa ansatte i Honduras, kom for dagens lys i sidste uge. Honduras er nemlig ikke det eneste sted, Alcoa møder kritik, fortæller formand for Avataq Mikkel Myrup.

- Der er 2 sager i Australien om problemer på nogle aluminiumraffinaderier, hvor der er rejst fælles søgsmål mod Alcoa, fordi arbejderne er blevet syge, ligesom omgivende samfund også er blevet syge af at bo på de her fabrikker. Det er blot nogle eksempler på, hvordan Alcoa behandler det omgivende samfund, siger formand for Avataq Mikkel Myrup.

Avataq er træt af den ensidige og ofte rosende information som, miljøforeningen mener, har været kendetegnede for Alcoa i Grønland.

Derfor opfordrer han nu Greenland Development, som informerer borgerne og selvstyret om Alcoa, til at melde mere klart ud også om selskabets skyggeside.

- Man er nødt til at melde klart ud, at man er klar over, at Alcoa har store problemer andre steder i verden. I stedet for, som Greenland Development gør, at benægte det og slå på, at Alcoa er et af verdens mest etiske selskaber.

Da rapporten udkom i 2007, erkendte Alcoa de miserable arbejdsforhold for deres ansatte i Honduras og arbejdede siden på at forbedre forholdene, inden de til sidst solgte fabrikken. En proces som tilfredsstillede Greenland Devlopment og deres fortsatte støtte til Alcoa, men ikke Mikkel Myrup og Avataq.

- Det er jo nemt for Alcoa at komme bagefter og sige, at bare fordi de blev opdaget, så har man ordnet forholdene. Fordi så længe de dårlige forhold ikke bliver opdaget og får opmærksomhed ude i verden, så fortsætter de jo bare, siger Mikkel Myrup.

Derfor skal etik i langt højere grad indgå i overvejelserne omkring Alcoa, fastslår han.

- De etiske aspekter må vi også drage ind i den måde, vi ser på projektet. Vi kan ikke kun se på, hvordan tingene foregår i Grønland. Vi bliver også nødt til at se på, hvordan det foregår andre steder i verden, for at kunne tage stilling til, om vi vil have et projekt af den art i Grønland, slutter Mikkel Myrup, formand for miljø- og naturforeningen Avataq.