Avannaata Kommunia under corona: Økonomisk har vi ikke mærket noget endnu

Avannaata Kommunia er ikke blevet påvirket af coronakrisen økonomisk, da der er meget fiskeri og anlægsarbejde, siger borgmesteren.
- Vi er ikke som kommune blevet ramt på økonomien på grund af coronavirus, da der er meget fiskeri og anlægsarbejde, siger borgmesteren i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen (S). Foto © : KNR
16. juni 2020 05:48

Coronavirus har sat sine spor i turismen i Ilulissat, den største turistby i landet.

Tomme hoteller og tomme fly har været hårdt for branchen.

Alligevel er Avannaata Kommunia endnu ikke ramt af store økonomiske problemer, oplyser borgmester Palle Jerimiassen.

- Vi er ikke som kommune blevet ramt på økonomien på grund af coronavirus, da der er meget fiskeri og anlægsarbejde, siger borgmesteren i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen (S).

Bliver bakket op

Han bliver bakket op af lokale fiskere, der i følge de kystnære fiskeres forening, SQAPK, ikke har oplevet nedgang i indtægterne under coronakrisen.

Samtidig er byggeriet velkørende, hvor blandt andet Ilulissat Isfjordscenter, boliger og et stort hotel er ved at blive bygget.

Da det går særligt godt i netop de sektorer, har coronakrise ifølge borgmesteren ikke skabt et hul i økonomien for i år.

Siden coronavirus begyndte at hærge i Grønland, har der været travlt i kommunen - blandt andet med at indføre nye retningslinjer.

Og kommunen har været forberedt på, at der kunne komme arbejdsløshed som følge af krisen.

- Hvis arbejdsløsheden stiger på grund af coronakrisen, har vi lavet en økonomisk opgørelse.

- Vi har regnet med, at der ville være cirka 150 arbejdsløse, og derfor har vi afsat ti millioner kroner til netop det, siger Palle Jerimiassen.

33 er sendt hjem

Ifølge ham blevet 33 lønmodtagere sendt hjem på grund af coronakrisen. Men de har hurtigt fundet et andet arbejde, siger han.

- Vi har arbejdet på at have tal over, hvor mange der er blevet hjemsendt på grund af coronavirus.

- Vi har fået at vide, at der er lidt over 30, der er blevet hjemsendt. Men de har allesammen fundet et andet arbejde, fortæller Palle Jeremiassen.

Selvom kommunen ikke mærker de økonomiske problemer, så lider turismen i byen fortsat.

LÆS OGSÅ Kunsthåndværker og turistguides i Ilulissat: Vi kæmper

- Virksomheder, der er under kommunen, som turistoperatører, hoteller, restauranter, guides og kunsthåndværkere, er dem, der bliver mest ramt, siger borgmesteren.

Først om to år

Ilulissat er med sine cirka 4.600 indbyggere den tredje største by i Grønland, og den danner centrum for turismen.

Omkring 20.000 turister besøger årligt området, viser tal fra kommunen.

Kommunens skatteindtægter fra turistioperatørerne stopppede efter coronavirusens indtog. Avannaata Kommunia vil først mærke konsekvensen om to år i 2022, forklarer borgmesteren.

- Hvis for eksempel hoteller har haft tabt omsætning, og deres skattebetaling er lavere, vil vi først kunne mærke det om to år. Derfor er vores årlige indkomst ikke påvirket.

Avannaata Kommunia regner i år med at have en årlig indkomst på 938.488 millioner kroner. Det er 27 millioner kroner mere end i forhold til sidste år.