Atlantmaskinen bliver på jorden

Luftrummet over Island er genåbnet efter at en askesky fra vulkanen Grimsvötn lørdag gik i udbrud. Men det ændrer ikke på Air Greenlands aflysninger af atlantruten i dag og en række flyafgange med forbindelse til Kangerlussuaq.
24. maj 2011 06:15

Den islandske vulkan fortsætter med at slynge damp og aske 10-12 kilometer op i luften og vulkanens aktivitet er fortsat kraftig, men askeskyer flytter sig nu langsomt mod syd og nordøst. Den ventes at ramme Storbritannien i dag, og her forbereder myndighederne sig på aflyste flyafgange.

252 europæiske flyafgange er her til morgen blevet aflyst på grund af askeskyen fra vulkanudbruddet på Island.

Men det er måske kun starten på et større askekaos i Europa. Askepartiklerne fortsætter nemlig ned over Danmark og Nordeuropa, oplyser den europæiske organisation for flyvesikkerhed, Eurocontrol.
Askeskyen fra den islandske vulkan Grimsvötn "vil ved slutningen af dagen muligvis dække sydlige dele af Skandinavien, Danmark og nordlige dele af Tyskland", siger Brian Flynn, operationschef ved Eurocontrol.

Dele af askeskyen vil også dække Skotland og Nordirland tirsdag, og senere på ugen kan det meste af Vesteuropa få problemer, advarer Eurocontrol.

Operationschefen understreger, at der kun er præcise prognoser 24 timer frem.

Københavns Lufthavn oplyser nu til morgen, at der frem til klokken 20 i aften stort set ingen påvirkning vil være af trafikken ud af lufthavnen. Senere på eftermiddagen udsender lufthavnen en ny prognose.