IA og Naleraq har fredag underskrevet en ny koalitionsaftale. Atassut med formand Aqqalu Jerimiassen er med som støtteparti. Arkivfoto.Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Atassut: Vi er enige om at være uenige om selvstændighed

Vi vil hellere samarbejde om parlamentariske områder end at være en del af Naalakkersuisut, siger Atassuts formand.

Rigsfællesskab kontra selvstændighed.

Det var det spørgsmål, der i sidste ende blev udslagsgivende for, at Atassut valgte en rolle som støtteparti og ikke gik i koalition med Inuit Ataqatigiit og Naleraq.

- Vi har valgt at være støtteparti, fordi vi gerne vil have større frihed til at arbejde indenfor Inatsisartut.

- Vi er enige om, at vi skal være uenige hvad angår selvstændighed kontra rigsfællesskabet, siger Aqqalu Jerimiassen, der er formand for Atassut.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de nye Naalakkersuisut-medlemmer

Atassut ønsker Grønland som en del af rigsfællesskabet, mens valget store vinder, IA, og det mindre Naleraq ønsker selvstændighed på et tidspunkt. Og det endte altså med at være afgørende i sidste ende.

Atassut var med helt sidst i forhandlingerne

Inuit Ataqatigiit var valgets store stemmesluger og fik 12 ud af 31 pladser i Inatsisartut. Derfor skulle partiet med formand Múte Bourup Egede finde samarbejdspartnere for at kunne besætte formandsposten i Naalakkersuisut. 

Sammen med Naleraq var Atassut med helt til sidst i forhandlingerne, og Atassut-formanden godt tilfreds med sin nye rolle som støtteparti:

- Vi vil hellere samarbejde om parlamentariske områder i stedet for at være i regeringen.

- Derfor har vi valgt at lave et teknisk samarbejde om bestemte punkter, hvor vi skal være enige som for eksempel sundhedsvæsenet, inddrivelsesområdet og forbedring af velfærd.

LÆS OGSÅ IA og Naleraq skal forme det næste Naalakkersuisut

Inddrivelse af borgernes gæld til de offentlige, som restskat og manglende husleje, har tidligere ligget hos kommunerne. Men efter en en omstrukturering og centralisering overtog Selvstyret opgaven i 2008.

- Vi er virkelig glade for koalitionsaftalen. Den rummer mange af de samme holdninger, som Atassut har, siger Aqqalu Jerimiassen.

Et andet sted, hvor der skal ingås, kompromiser er omkring forfatningskommissionen.

Formålet med kommissionen er at lave et udkast til en forfatning, som skal danne grundlaget for et selvstændigt Grønland.

- Den vil vi gerne have droppet. Vi mener, at pengene bør gå til samfundet, siger formanden.

- Folk har ikke brug for at snakke så meget om selvstændighed. Der er brug for en økonomisk vækst og velfærd, siger Aqqalu Jerimiassen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt