Fjorten år i frit fald: Atassut har kun en kandidat til formandsvalget lørdag

Atassut vælger ny formand i weekenden. Kun en kandidat har hidtil meldt sig til at stå i spidsen for partiet, der igennem mange år stødt har mistet stemmer og popularitet.
Den nuværende formand Siverth K. Heilmann peger på Aqqalu Jerimiassen som ny formand. Foto © : KNR
06. november 2019 11:59

Atassut skal vælge ny formand lørdag, når partiet holder generalforsamling i weekenden.

I en pressemeddelelse peger den nuværende formand Siverth K. Heilmann på Aqqalu Jerimiassen som ny formand.

- Jeg mener, at han besidder kompetencerne, og jeg ved, at han kan løfte opgaven, skriver Siverth K. Heilmann i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Oprør i Atassut efter valgnederlag

Ifølge Heilmann har ingen andre kandidater meldt sig på banen til formandsposten forud for generalforsamlingen.

14 år nedad bakke

Der venter den nye formand for Atassut en stor opgave, for partiets popularitet har været i frit fald i mere end et årti.

I 2005 sad Atassut på næsten hver femte stemme ved valget til Inatsisartut, men ved valget til Inatsisartut sidste år fik partiet kun knap hver tyvende stemme.

Siverth K. Heilmann blev valgt som formand for Atassut i februar 2017. I den forbindelse udtalte han, at hans opgave var at samle partiet og få vælgerne tilbage.

Men det har han ikke umiddelbart haft held til. Ved de seneste tre valg, kommunalvalget, inatsisartutvalget og folketingsvalget er Atassut hver gang gået tilbage. Senest gik partiet 2,1 procentpoint tilbage ved valget til Folketinget.

Kritik af formanden efter valgnederlag

Det fik både partiets næstformand, Qulutannguaq Berthelsen og folketingskandidaten Bentiaraq Ottosen til at kritisere formand Siverth K. Heilmann.

Han afviste dog at gå af som formand kort efter valget, men i august meddelte han, at en ny formand skal vælges på partiets generalforsamling.

LÆS OGSÅ Siverth Heilmann trækker sig som formand for Atassut

Siverth K. Heilmann har haft en turbulent tid som formand for Atassut. I 2017 mistede partiet begge sine medlemmer i Inatsisartut, da både Knud Kristiansen og Mala Høy Kuko forlod partiet til fordel for Siumut.

Det betød, at partiet måtte samle underskrifter for overhovedet at få lov at stille op til inatsisartutvalget sidste år.

Atassut var et år i Naalakkersuisut

Atassut fik to mandater ved valget og blev en del af koalitionen. Siverth K. Heilmann blev naalakkersuisoq for miljø, natur og videnskab.

Knap et år efter, i april i år, forlod Atassut Kim Kielsens koalition. Partiets andet medlem af Naalakkersuisut og nu måske kommende formand, Aqqalu Jerimiassen, kom kort forinden i modvind efter en udtalelse om, at han ikke tror på, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

I sin tid som formand blev Siverth K. Heilmann også ramt af sygdom og var sygemeldt i en periode på fire måneder efter et ildebefindende.