Aslak Jensens fremtid i politik uvis: Overvejer at anke

Både anklager og forsvarer overvejer at anke sagen. Hermed er Aslak Jensens (S) skæbne stadig uvis.
Selvom Aslak Jensen i går blev dømt skyldig i kredsretten i Nuuk, er hans fremtid som politiker stadig helt åben. Foto © : Malik Brøns / KNR
18. januar 2022 11:59

I går faldt afgørelsen i en bemærkelsesværdig retssag.

På anklagebænken sad nemlig et medlem af Inatsisartut, tiltalt for krænkelse af offentlig myndighed, efter at han i 2017 truede en socialrådgiver i Kommuneqarfik Sermersooq på livet.

Den tiltalte var Aslak Jensen, som var blandt de meste populære Siumut-kandidater ved valget til Inatsisartut i april sidste år. 

Efter at kredsretten havde hørt vidneforklaringerne fra både Aslak Jensen og socialrådgiveren fra Kommuneqarfik Sermersooq, blev der afsagt dom.

Sermersooq Kredsret fandt Aslak Jensen skyldig og dømte ham en betinget dom på 20 dage i anstalt.

LÆS OGSÅ Betinget dom i sag mod Siumut-politiker: 20 dage i anstalten

I dommernes begrundelse blev der blandt andet lagt vægt på, at offentligt ansatte skal kunne udføre deres arbejde uden at frygte for deres helbred eller liv.

Forsvarer: Gik efter frifindelse

Efter domsafsigelsen ønskede Aslak Jensen ikke at kommentere dommen, men det gjorde hans forsvarer Finn Meinel, som havde håbet på et andet udfald.

- Vi havde påstået frifindelse. Der var to forklaringer, som afveg fra hinanden. Jeg mener, at der var nogle problematiske forhold i vidnets forklaring. Så vi havde håbet på en frifindelse, men det fik vi ikke, sagde Finn Meinel kort efter domsafsigelsen.

LÆS OGSÅ Siumut-politiker i retten: Nægter sig skyldig i dødstrusler

Forsvarer Finn Meinel og Aslak Jensen vil nu vurdere, om de vil anke dommen.

Anklagemyndigheden tilfreds, men vil alligevel overveje strafudmålingen

Politiets chefanklager Morten Nielsen var naturligvis tilfreds med rettens afgørelse, som gav anklagemyndigheden ret i, at Aslak Jensen havde truet socialrådgiveren på livet.

- Jeg har noteret mig, at kredsretten har været enig i formuleringen af tiltalen, som anklagemyndigheden har rejst tiltale for. Det er jeg tilfreds med, sagde Morten Nielsen.

Selvom anklagemyndigheden fik medhold i tiltalen, var kredsretten ikke enig i strafudmålingen. Anklagemyndigheden gik efter 30 dages betinget anbringelse, men Sermersooq Kredsret gave Aslak Jensen en mildere dom på 20 dages betinget anbringelse.

- Man har vurderet sagen lidt anderledes i forhold til strafudmålingen, og det vil jeg gå hjem og forholde mig til, sagde Morten Nielsen.

Aslak Jensens fremtid i politik stadig uvis

Da både anklagemyndigheden og Aslak Jensen har ønsket betænkningstid i forhold til kredsrettens dom, er det stadig uklart, hvilke konsekvenser sagen får for Aslak Jensens fremtid som medlem af Inatsisartut.

Først når der er faldet dom, kan medlemmerne af Inatsisartut nemlig stemme om, hvorvidt de mener, at Aslak Jensen er værdig til at sidde i Inatsisartut.

Til Sermitsiaq.ag siger Kent Fridberg, der er seniorrådgiver i Bureau for Inatsisartut.

- Et medlem af Inatsisartut kan miste sin valgbarhed, og dermed sin plads i Inatsisartut, hvis medlemmet dømmes for en lovovertrædelse. Lovovertrædelsen skal desuden vedrøre et forhold ”som i almindeligt omdømme gør en person uværdig til at være medlem af Inatsisartut”.