Asiis nytårsopsang

Det har været et hårdt år, forklarer borgmesteren i sin nytårstale, hvor hun også gør det klart, at der skal tænkes på de fremtidige generationer.
Foto © : Sermersooq
12. januar 2015 05:17

- Alt i alt kommer jeg ikke til at savne 2014, sådan indleder Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup sin nytårstale.

Hun forklarer at det har været et barsk år, og at Grønlands økonomi er blevet væsentligt forværret, ligesom arbejdsløsheden er steget. Og så mener hun, at Grønlands renomme i udlandet har lidt skade, ligesom det har været et år, med splid grønlændere imellem.

Håber på samarbejde

Til gengæld glæder borgmesteren sig over, at der under valgkampen til Inatsisartut blev talt meget om samarbejde og brede forlig.

- Jeg håber inderligt, at dette ikke er glemt efter valget, siger hun.

Urimelige krav

Endeligt gør hun det klart, at året for hendes kommunen har budt på voksende sociale udgifter, og dét hun beskriver som yderligere urimelige udligningskrav.

Der har været store udfordringer med økonomistyringen i kommunen, men Asii Chemnitz Narup glæder sig over, at kommunen efter ni måneder ikke længere er under skærpet tilsyn.

SE ASIIS NYTÅRSHILSEN HER

Det har dog krævet nogle hårde prioteringer, der blandt andet har betydet massivefyringer, ligesom kommunens borgere ifølge borgmesteren kan se frem til dårligere service.

Ikke usolidarisk

Endeligt slår borgmesteren også fast, at hun ikke længere vil have at hendes kommune bliver beskyldt for at være usolidarisk.

- Vores kommune er den største bidragsyder til øget lighed i Grønland. Millioner og atter millioner går fra Nuuk og Sermersooq til resten af landet, siger Chemnitz Narup.

Turisme, rubiner og globalt udsyn

Borgmesteren glædede sig dog over den nye rubinmine og slog fast, at kommunen selv skal skabe fremgang, og ikke bare vente på, at Naalakkersuisut gør noget.

Her er det turismen borgmesteren særligt har fokus på, ligesom der generelt skal skabes bedre rammebetingelser for iværksættere, og fiskere.

Endeligt slog borgmesteren fast, at Nuuk er landets hovedstad, og vi skal glæde os over byens mange subkulturer og globale udsyn