Asii Chemnitz Narups afsked er et stort tab for samfundet

Politisk næstformand i IA Aqqaluaq B. Egede har mange søde ord med på vejen til sin partifælle, som efter en lang politisk karriere træder tilbage.
Aqqaluaq B. Egede fremhæver blandt andet, at Asii Chemnitz har arbejdet for kvinders rettigheder og deres deltagelse i politik, som ifølge ham har haft stor betydning for IA. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
24. september 2024 14:04

I dag kom det frem, at den mangeårige politiker Asii Chemnitz Narup (IA) trækker sig fra Inatsisartut.

Og det kommer til at kunne mærkes. Det mener politisk næstformand i Inuit Ataqatigiit Aqqaluaq B. Egede.

- Asii har en særlig evne til målrettet at stræbe efter sine ambitioner uden tøven, altid forberedt og velinformeret til møderne. Hendes dedikation og evne til grundigt at forberede sig har været til stor gavn for samfundet.

- Derfor må hendes beslutning om at træde tilbage på grund af personlige begrænsninger betragtes som et stort tab for samfundet, siger han.

Asii Chemnitz har både været borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq gennem en ti-årig periode og medlem af Inatsisartut af flere omgange.

Efter valget i 2021 blev hun naalakkersuisoq for finans- og indenrigsanliggender, men trak sig dog i november samme år, da Tilsynsrådet kom med kritik af hendes tid som borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq.

Kvinders rettigheder

Ifølge Aqqaluaq B. Egede har Asii Chemnitz Narups lange karriere været til inspiration for andre kvinder, som gerne ville være med til at præge det grønlandske samfund:

- Jeg mener også, at det er vigtigt at fremhæve Asiis arbejde for kvinders rettigheder og deres deltagelse i politik, som har haft stor betydning for vores parti.

- Ud over hendes arbejde har hun været en leder, både som borgmester og som medlem af naalakkersuisut. Og hun har taget store ansvar på sig og bidraget til udviklingen, siger Aqqaluaq B. Egede.

Det har ikke været muligt for KNR at få en kommentar fra hovedpersonen selv, men til Sermitsiaq AG siger Asii Chemnitz Narup, at hun udtræder nu for at give sin suppleant mulighed for at være en del af det politiske arbejde i Inatsisartut inden valget næste år.

- På Inatsisartuts efterårs-og vintersamling er der flere meget vigtige beslutninger, som skal lægge sporene ud i fremtiden. Nye kræfter må til, siger hun til mediet.

Det er Juliane Enoksen, som træder ind i Inatsisartut som stedfortræder.