Asiater søger det rene og uberørte

Dyrk relationer og drop masseturismen. Det er nøglen, når Grønland skal lokke turister fra Asien, mener ekspert.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
03. oktober 2015 13:54

Der kommer stadigt flere turister fra de østasiatiske lande til Grønland. Hvis vi for alvor skal have hul på bylden, er det vigtigt at dyrke relationer og gøre det klart, hvad Grønland kan tilbyde.

Det mener norske Geir Helgesen, som er direktør ved NIAS, Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet. Han peger på, at vi her faktisk kan tilbyde noget, som de higer efter i Østen.

Læs også Mange flere turister i år

- Jeg tror, at det at man er et pionerområde. At man er uudforsket set med deres øjne. Selvfølgelig er man ikke uudforsket, men man er et nyt jomfrueligt område, siger Geir Helgesen til KNR.

 

Spreder risiko ved at satse på Østen

Hos turistrådet og flyselskaberne er de primære markeder USA, England og Tyskland. Men Asien får stadigt større opmærksomhed, siger salgschef i Air Greenland, Anika Krogh, som peger på, at det gør forretningen mere stabil, hvis man spreder sin kundebase til helt forskellige markeder.

- Så skal vi også have valgt et marked i Asien og i samarbejde med Visit Greenland, så bliver det formodentligt de kinesisktalende markeder, der bliver fokus på. Og hele idéen med det her er netop at skabe noget risikospredning, siger Anika Krogh.

 

Levestandard og livskvalitet

Geir Helgesen ser store muligheder for, at Grønland får godt fat i det kinesiske marked. Han gør det dog klart, at man skal gøre sig bevidst, hvad det er for en turisme man ønsker, og advarer mod at masseturismen nok ikke er den rigtige vej at gå, hvis man vil have fat i de rige asiater. 

Læs også Grønland styrker islandsk turisme

I dag er levestandarden i lande som Kina og Korea nemlig røget rigtigt godt i vejret, men selvom livet i de kæmpe store byer er blevet lettere, så mangler der stadig noget.

- Men livskvalitet, det kniber det gevaldigt med, og det er noget, man kan tilbyde her i vest norden fra Grønland og nedefter, siger Helgesen.

 

Kommer ikke af sig selv

Det, som vi kan tilbyde til for eksempel kinesere og koreanere, er ifølge Geir Helgesen, at de her finder fred og ro, frisk luft, store vidder og udsyn og endda vilde dyr.

- Alt det man måske havde engang i Østasien, men nu er det så stærkt forurenet, og menneskene bor i enorme megastore byer, siger direktøren for NIAS.

Desværre kommer turisterne ifølge Helgesen ikke bare af sig selv. Han peger på, at det kræver en klar indsats at få ram på asiaterne.

- Det kommer kun, hvis man tager ud og snakker med folk og skaber netværk, dyrker relationer inviterer folk op og viser dem, hvad man har, og hvad man kan. Det er meget vigtigt, siger han.

Læs også Rekordår for Hotel Arctic