Arktiske fisk skal under luppen

Selvom forskere har samlet information om 755 fisk fra arktiske og subarktiske områder, er der stadig et hobetal af uopdagede fiskearter på vores breddegrader.

Forskere ved Norges Arktiske Universitet, UiT, har for nyligt skrevet om 635 saltvands- og 120 ferskvandsfisk i en rapport om artsmangfoldighed til Arktisk Råd. Men der er stadig meget uudforsket vand. Det skriver videnskab.dk.

- Desværre er den viden, der er om de arktiske fiskearters livshistorie, fødeøkologi og hvordan de påvirkes af klimaændringer, meget begrænset, siger Jørgen Schou Christiansen, dansk professor ved UiT, til forskningsportalen.

Forskerne undersøger fiskenes kropsbygning, farver og leveområder for at kunne artsbestemme dem, men de skal også kortlægge fiskenes fysiologiske- og genetiske egenskaber for at finde ud af, hvilken rolle de spiller i naturen.

Nordsøgende torsk truer lokalbefolkningen

Jørgen Schou Christiansen har sammen med de øvrige forskere set, hvordan arter som makrel og torsk kommer længere og længere nordpå som følge af klimaændringerne.

Det har konsekvenser for de oprindelige, arktiske arter, der ryger med i de store industri-fiskenet. Dermed er der færre af disse fisk til Inuit-befolkningen.

- Det er disse samfund og deres kultur, der først og fremmest rammes af klimaændringer og mærker presset fra storindustri og useriøse miljøorganisationer, siger Jørgen Schou Christiansen.

LÆS OGSÅ Seismuk-undersøgelser i Baffin Bugten indledes

Oliebranchens brug af seismik, det vil sige trykbølger, for at finde olie og gas i havbunden bekymrer ligeledes forskeren. Det er dokumenteret, at fisk og havpattedyr ændrer adfærd i de områder, hvor industrien bruger luftkanoner, dynamit og kæmpevibratorer for at finde det sorte guld.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt