Arktiske borgmestre vil have indflydelse på Arktis

En række borgmestre i Arktis er trætte af, at beslutninger om fremtiden for regionen bliver taget af lande, der ikke ligger i Arktis.
Skrevet af Jens Betak
11. oktober 2019 07:17

De, som bor i Arktis, bør have en stærkere stemme, når fremtiden for regionen bliver diskuteret internationalt. Derfor har ni borgmestre fra hele Arktis stiftet Arctic Mayors Forum, der skal give mere magt til de arktiske stater.

En af dem er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen:

- Der er stor interesse for vores del af verden i disse år, og mange lande har strategiske interesser i Arktis. Men hvis denne interesse skal blive til gavn for os der bor her, er det vigtigt, at der er en organisation, der varetager de lokale interesser internationalt, siger Charlotte Ludvigsen.

LÆS OGSÅ Kielsen og Kofod åbner arktisk konference i Island

Hun mener, at Arctic Mayors Forum kan gøre netop dette.

Også borgmester Ane Hansen fra Qeqertalik Kommune er medstifter af Arctic Mayors Forum. Hun mener også, at behovet for sådan en organisation er stort.

Større stemme til borgmestre internationalt

- Det er vigtigt med et samlingssted for arktiske borgmestre, så vi i fællesskab kan have en større stemme, også hvad angår store, internationale spørgsmål, siger Ane Hansen.

Arctic Mayors Forum vil nu søge om observatørstatus i Arktisk Råd. Desuden vil organisationen lave lobbyarbejde og komme med fælles udmeldinger til støtte for lokale interesser i Arktis.

Ni borgmestre fra Færøerne, Island, Norge, Finland og Alaska og altså også Grønland, deltog i stiftelsen af Arctic Mayors Forum.