Arktisk Råd nomineret til Nobels Fredspris

Arktisk Råd, der taler på vegne af de arktiske lande, er blevet nomineret til årets Nobel Fredspris.
17. januar 2018 15:28

Arktisk Råd, der nu er nomineret til den hæderkronede fredspris, blev grundlagt i Canada tilbage i 1996, og er et mellemstatsligt organ bestående af verdens otte arktiske lande.

Rigsfælleskabet er således blandt de permanente medlemmer, som også tæller seks organisationer, som repræsenterer oprindelige folk i Arktis, heriblandt Inuit Circumpolar Council. Desuden har en række lande opnået observatørstatus.

Arktisk Råd samarbejder om miljøet, menneskerettigheder, klimaforandringer og meget andet, der berører de arktiske lande.

Det er 60 akademikere fra 20 lande, som har indstillet den arktiske samarbejdsorganisation til den fornemme fredspris.

Ifølge den canadiske nyhedsstation CBC News er indstillingen begrundet med, at det er lykkedes for Arktisk Råd at fortsætte det gode samarbejde i en tid, hvor mangfoldighed og forskellighed bliver set på med mistanke, og værdien af internationalt samarbejde er under angreb.

Men de arktiske egne har altid været et sted for samarbejde, som ikke blot er ønskeligt, men også ses som en nødvendighed for at overleve.

Derfor er Arktisk Råd en model for fredeligt samarbejde, som fortjener at modtage årets Nobels Fredspris, står der i indstillingen til nomineringen.

Hvem der så kommer til at modtage årets fredspris bliver afsløret senere i år.