Arktisk Kommando: Vi håber på at gentage succesen

Kulturnatten står for døren, og et af de steder, der slår dørene op, er Arktisk Kommando – så tag skridtet ind ad døren og få indsigt i en ellers lukket verden.
- Vi har mange opgaver, så selvom vi er mest kendt for SAR-operationer, så rækker vores arbejde vidt og bredt. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
20. januar 2024 11:52

På lørdag løber omkring 51 arrangementer af stablen landet over i anledningen af dette års kulturnat.

Her kan du komme ind bag ellers lukkede døre, eller få mere indblik i, hvordan nogle af landets arbejdspladser arbejder.

En af de virksomheder, du har mulighed for at besøge, er Arktisk Kommando i Nuuk. Her kan du blandt andet smage mad fra en feltration, der er lig dem Siriuspatruljen lever af, når de er på opgaver, høre mere om Grønlandsvogterne og komme med ombord på kommandoens operationsskib.

Du kan altså blive klogere på Arktisk Kommandos arbejde, som rækker ud over det, kommandoen er mest kendt for, nemlig SAR-operationerne.

- Vores arbejde er meget vidt og bredt, fordi vi både er til lands, til vands og i luften. Så selvom vi er mest kendt for SAR-operationer, så laver vi meget, meget andet, siger Kathrine Schmidt, der er assistent i ledelseselementet og arrangør på virksomhedens arrangement under Kulturnatten.

Tættere på befolkningen

Kommandoen har deltaget i Kulturnatten flere gange, og sidste år var en stor succes, der kom bag på dem. Blandt andet derfor, står de klar igen i år. Men også for at fortælle, hvem de er, og hvad de er.

- Vi ynder at deltage i kulturnatten, fordi vi gerne vil fortælle om vores opgaver, og det er vores mulighed for at komme tættere på befolkningen.

- I år tror jeg, der kommer mange unge mennesker, der gerne vil høre mere om, hvem vi er, men også om den nye basisuddannelse, fordi der har været meget fokus på den, siger Kathrine Schmidt.

Uddannelsen har 15 pladser, men der er 200, der har ansøgt. Det første hold starter til maj i Kangerlussuaq.

Den store succes fra Kulturnatten sidste år med over 1.850 besøgende håber Kathrine Schmidt på gentager sig i år.

Det helt store trækplaster sidste år var Inspektionsfartøjet Lauge Kogh, som man kunne komme ombord på. Over 1.000 personer var ombord, og det vil være muligt at besøge igen i år, hvis ikke det er på opgave, fortæller hun.

Hvis skibet ligger til kaj, har du mulighed for at komme med ombord, når der er kulturnat igen. sidste år besøgte over 1.000 personer skibet. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Udover Arktisk Kommando kan du også møde Grønlands første astrofysiker Ivalu Barlach Christensen, Jehovas Vidner i Maniitsoq eller Royal Arctic Line i Uummannaq, Upernavik, Qaqortoq, Qasigiannguit og Nuuk.

Hos Air Greenland tager man også stærke midler i brug. De har arrangeret, at Chili Klaus kommer forbi og spiser chili to gange i løbet af dagen. Blandt andet sammen med direktør Jacob Nitter.