Arktisk Kommando efter travl måned: Vær lige forsigtige med jeres alarmknapper

Otte eftersøgninger til søs. Alle udløst ved en fejl. Det er, hvad Arktisk Kommandos eftersøgnings- og redningstjeneste har koordineret den sidste måned.
- Mange penge og ressourcer bliver altid spildt, før man for eksempel med sikkerherd kan fastslå, at den såkaldt nødstedte båd ligger til kaj nede i havnen, og at ingen er i fare, skriver Artisk Kommando.
Skrevet af Kathrine Kruse
13. september 2021 14:05

Otte gange er helikoptere, skibe og fly blevet sendt ud til eftersøgninger, som siden viste sig at være fejlalarmer.

Det er Arktisk Kommando ved at være træt af at bruge tid på, og derfor opfordrer kommandoen nu sejlere til at være forsigtige i deres håndtering af nødsendere. 

- Mange penge og ressourcer bliver altid spildt, før man for eksempel med sikkerherd kan fastslå, at den ’nødstedte’ båd ligger til kaj nede i havnen, og at ingen er i fare, skriver Artisk Kommando på sin Facebook-side.

Opfordringen sker efter, at Arktisk Kommandos eftersøgnings- og redningstjeneste blandt andet har igangsat en eftersøgning efter en turistbåd syd for Nuuk, mens en helikopter og et inspektionskib samme dag også var indsat i en eftersøgningsoperation nord for Ilulissat.

I begge tilfælde blev eletriske nødsignaler opfanget, men de var blevet aktiveret ved en fejl. 

LÆS OGSÅ Nødsignaler startede ved en fejl - og gav travl fredag til Arktisk Kommando

- Fejlalarmer bliver typisk ikke afsendt med vilje – det kan være, din EPIRB falder på gulvet, eller du får trykket på SOS-knappen på din Garmin Inreach, mens den ligger i tasken, lyder det fra Arktisk Kommando.

Og det  beslaglægger ressourcer, som går fra en eventuel rigtig eftersøgning.

- Men vi vil stærkt opfordre til, at man er forsigtig i omgangen med sin nødpejlesender, og aldrig trykker på alarmknapper for sjov eller for at teste den, lyder opfordingen.