Arktisk Kommando bliver styrket

Netop nu sidder de danske politikerne og forhandler de sidste ting på plads i det ny forsvarsforlig for 2013-2017.
Skrevet af Karsten Sommer, Ritzau
30. november 2012 12:10

Og det står blandt andet fast at der som ventet bliver købt et nyt inspektionsskib, der skal indsættes i det arktiske område. Desuden kan der blive tale om brug af ubemandede dron-fly til forskellig overvågning over Grønland.

Den danske indsats i Arktis bliver i alt styrket med 120 millioner kroner. Oven i det kommer så sidste uges beslutning om at indkøbe nye Seahawk-helikoptere, som søværnet blandt andet skal bruge til indsatsen i Arktis.

Det nye inspektionsskib bliver af Knud Rasmussen-klassen, og er udrustet med helikopterdæk, så de kan medbringe eksempelvis en af de nye Seahawk-helikoptere.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der i de sidste hektiske forhandlinger blevet skåret omkring 20 millioner kroner af regeringens oplæg til den fremtidige indsats i Arktis.

Hvad det betyder for indsatsen i Arktis vides endnu ikke, men SF´s Jonas Dahl fastholder dog, at der er tale om en klar styrkelse af indsatsen.

- Det er stadigvæk en ganske betragteligt løft af indsatsen omkring Arktis, og det er for mig helt afgørende, siger Jonas Dahl.

Ifølge Radio24syv, bliver der allerede fra næste år indført forsøg med overvågningen af Arktis.

Ifølge et udkast til forsvarsforliget, som Radio24syv er i besiddelse af, vil det muligvis ske med ubemandede fly - altså droner - som ellers mest kendes fra USA´s brug af dem i Afghanistan.

Men man må dog formode at det bliver nogle mere fredelige droner - uden bomber - der kommer i brug heroppe.