Arkæologer jubler over nye fund

En gruppe nordiske studerende har her i august fundet masser af arkæologiske rester fra Thulekulturen i Sydgrønland. Og det er noget af en nyhed; for mens Nordbo-kulturen er løbet med den arkæologiske opmærksomhed i årevis, har Thule-inuit-kulturen indtil nu været fagligt forsømt.
24. august 2011 13:03

15 Universitet studerende fra Grønland og fra andre nordiske lande har netop været på kulturhistorisk fæltskole i SydGrønland.

Kurset var arrangeret af Nationalmuseerne i Grønland og Danmark, og Grønlands og Københavs Universitet. Og havde først og fremmest til formål, og skabe et fælles nordisk forum, for kulturarv studier. Men også at sætte Thulekulturens Inuit under lup, sådan rent arkæologisk.

Deres historie er nemlig langt mindre kendt, end norbokulturen. Én af forløbets undervisere vor arkæolog ved Grønlands Nationalmuseum, Pauline K. Knudsen.

- Hedtil så har man fokuseret meget på norboarkæologien i Sydgrønland, og det vil vi gerne lave en modvægt til, fordi vi ved, at der mange kultur minder fra Inuiteske kultur minder fra Sydgrønland, siger Pauline K. Knudsen.

De studerende har gennem deres landskabsundersøgelser kortlagt blankt langt over nye 100 kultur minder i Narsaq området, fra perioden mellem år 1400 og 1800. Blandt har de fundet mange sommerbopladser, teltpladser, grave og rævefælder end man kendte til i forvejen.

- Der er registreret kulturminder i Narsaq sund, men den her rekognoscering som vi lavede i forbindelse med feltskolen mere end fordoblet antal af kulturminder. registreret af kulturminder i området.
Både nye lokaliteter, og nye ruiner i som allerede var registreret, siger Pauline K. Knudsen.

De studerendes flid har således skaffet nye data til forskerne.

- Nu har vi et data materiale, som man kan arbejde videre på, og de registrerede kulturminder kommer ind i vores kulturmindedatabase, her i i Nationalmuseet. Disse data kan man så bruge til, forskning i fremtiden, sagde arkæolog ved Grønlands Nationalmuseum, Pauline K. Knudsen.

I løbet af opholdet var feltskolen også i tæt kontakt med lokalbefolkningen, der bl.a. besøgte udgravningen og blev interviewet af de studerende.