Aqipi rejser ud for sidste gang

Den lille hjælpeånd Aqipi er igen på spil i den tredje bog af Naja Rosing-Asvid. Bogen er den sidste i en trilogi, der fortæller børn om grønlandske sagn og traditionel levevis.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
19. marts 2018 15:51

I "Aqipi på ånderejse" tager Aqipi til åndernes verden sammen med åndemaneren, Toornaarannguaq. Sammen vil de forsøge at hjælpe bygdeboerne, der sulter fordi der ingen fangstdyr er.

På Aqipis ånderejse bliver børnene introduceret til månemanden, Havets moder og vejrguden Asiaq.

Naja Rosing-Asvid ønsker med Aqipi-bøgerne at fortælle børn om den gamle grønlandske fangerkultur, som for mange børn er fjern fra nutidens måde at leve på.

- For børnene kan det virke meget fremmed. Min generation, der er det ikke så langt væk, fordi min mor har selv oplevet tørvede hytter, tranlamper osv.  Men for den næste generation er det meget langt væk. Den verden er så anderledes end deres egen, siger Naja Rosing-Asvid.

Børnevenlige fortællinger

Og med Aqipi ønsker forfatteren at videregive grønlandske fortællinger på en børnevenlig måde.

- Derfor tænker jeg, at hvis de har en lille ven fra fortiden, så kan det være mere spændende at dykke ned i det. Jeg synes, at det er vigtigt, at man kender sin kultur.

Detaljerigdom

Naja Rosing-Asvid har selv stået for illustrationerne der er lavet med farveblyant i bogen. Det gør det muligt at få en detaljerigdom med til glæde for børn og de voksne, der læser op.

- Jeg har lagt vægt på, at der kommer rigtig mange detaljer med. Så kan man snakke om bøgerne. Mens forældrene læser op, kan børnene kigge og få øje på nye ting. Og lære en masse ting gennem tegningerne, siger Naja Rosing-Asvid.

Bogen om Aqipi, der tager til åndernes verden, udkom i weekenden på forlaget Milik Publishing og kan købes i butikkerne i Grønland.

LÆS OGSÅ Naja Rosing-Asvid og Lene Therkildsen nomineret til fornem pris