Vælgermøde Antikorruption på dagsordenen

Vælgermøde om korruption bød på snak om whistleblowerordning og obligatorisk oplysningspligt for Inatsisartutmedlemmer men politikerne ville hellere tale om mediernes fejl og fordeling af bestyrelsesposter

Søndag blev der afholdt vælgermøde i Katuaq i Nuuk. Denne gang under temaet "En fremtid uden korruption" planlagt af Transparency International Greenland. Alle syv partier var repræsenteret, og salen var proppet med folk på alle stole og en del stående gæster langs væggene.

Debatten blev opdelt af en pause, og efter mødet var dommen fra formand for Transparency International Greenland, Anita Hoffer, at første halvleg gik bedst.

- Jeg føler mig lidt som en træner, der bliver spurgt efter en kamp om, hvordan det gik. Første time fik vi holdt fokus, men det er svært at få kandidaterne til at blive meget konkrete på, hvad de vil, siger Anita Hoffer.

 

Der blev ud over korruption talt en hel del om mediernes ansvar som den fjerde statsmagt, og så blev der diskuteret ophedet om Hans Enoksens (PN) udmelding om at ændre bestyrelsessammensætningerne til kun at bestå af hjemmehørende folk. Men der blev faktisk også nævnt et par konkrete ting til at modarbejde korruption. Blandt andet fra Siumut-kandidaten Nicolai Nissen.

- Vi vil skabe en ombudsmand - en transparency ombudsmand, der helt uvildigt tager de her problemstillinger op, siger han, til spørgsmålet om hvad Siumut vil gøre for at modarbejde korruption. 

Inuit Ataqatigiit nævnte konkret den frivillige ordning, der er for medlemmer af Inatsisartut, da de blev spurgt til interessekonflikter.

LÆS OGSÅ Transparency kritiserer lovforslag

- Jeg kunne godt tænke mig at høre IA: Mener I, at der er behov for kontrol af, om der reelt sker offentliggørelse af alle Inatsisartut medlemmers private interesser, eller kan habilitetskonflikter forebygges på anden vis? Spørger Anita Hoffer

- Det er ikke alle politikerne, der har valgt at offentliggøre deres bierhverv, og det kunne jeg godt tænkte mig blev obligatorisk, siger kandidat for IA Nikoline Ziemer.

På det punkt var der ingen, der vovede at være uenige, selv om de fik chancen af Anita Hoffer.

Hun spørger hen over klapsalverne fra publikum over forslaget, men ingen af kandidaterne melder sig på banen. Ud over de spørgsmål Transparency havde med, blev der stillet 4 spørgsmål fra salen, hvoraf de tre omhandlede andre emner end korruption.

 

LÆS OGSÅ Politikere skal diskutere korruption og magtmisbrug

 

 

Kommentarer