Anthon: Ansvaret ligger hos Danmark

Op mod 300 dømte i Grønland venter i øjeblikket på at afsone deres dom. Det tal er alt for højt, medgiver medlem af Naalakkersuisut Anthon Frederiksen, der er den politisk ansvarlige herhjemme. Han understreger dog, at ansvaret for at få ventelisterne bragt ned stadig er et dansk anliggende.
Skrevet af Mads Lynge
10. januar 2012 16:22

- Det er meget meget begrænset hvad vi kan gøre fra Naalakkersuisuts side. Men til gengæld har vi haft møder med den afgåede justitsminister Lars Barfoed, samt den nuværende justitsminister Morten Bødskov sidste år. Så vi presser på hele tiden, og gør hvad vi kan, siger medlem af Naalakkersuisut Anthon Frederiksen.

Han skulle have været med flyet til Danmark i dag, men var forhindret på grund dårligt vejr. Senere på ugen håber han dog på, at kunne mødes med justitsminister Morten Bødskov, hvor spørgsmålet om nedbringelse af ventelisterne til afsoning af dom blandt andet kan blive drøftet.

Ifølge AG mener justitsministeren, at man kunne indføre en såkaldt ventetidsbetinget benådning i Grønland, en ordning der ville gælde domfældte med domme på indtil seks måneders anstaltsanbringelse, der uden egen skyld har ventet i over et år og seks måneder på at blive indkaldt til afsoning.

Anthon Frederiksen er dog ikke positivt stemt over for sådan en ordning:

- Jeg synes ikke, at det er vejen til løsningen af den nuværende problem. Løsningen må være, at der skal være plads til dem, der er dømt til en anstaltsanbringelse, siger han.

Samtidig forstår Anthon Frederiksen ikke, at den midlertidige anstalt i Kangerlussuaq blev lukket for omkring et år siden, da den blandt andet var med til at nedbringe ventelisten med omkring 100 personer.

Byggeriet af den lukkede anstalt, som efter planerne skal placeres i Nuuk, ikke er jo ikke engang påbegyndt, siger han:

- Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor man har lukket den midlertidige anstalt i Kangerlussuaq, netop fordi byggeriet af den nye anstalt slet ikke er i gangsat, siger medlem af Naalakkersuisut Anthon Frederiksen.