Antallet af anmeldelser falder 20 procent på et år

Nye tal fra Grønlands Statistik viser, at antallet af anmeldelser er faldet med en femtedel i på et år.
Der er overordnet set markant færre anmeldelser om forbrydelser, men flere anmeldelser om voldtægt og overgreb på børn. Foto © : Pressefoto/Rigspolitiet
Skrevet af Jens Betak
20. oktober 2019 18:26

Antallet af anmeldelser om kriminalitet er faldet med 20 procent på bare et år.

I 2018 var der 4371 anmeldelser, hvilket altså er et fald på 20,1 procent i forhold til i 2017. Det viser nye tal fra Grønlands Statistik.

Det markante fald sker især, fordi antallet af anmeldelser om såkaldte formueforbrydelser er faldet markant.

Formueforbrydelser er blandt andet indbrud, tyveri, bedrageri og andre forbrydelser, hvor formålet er at få penge ud af forbrydelsen.

I de seneste fem år er antallet af anmeldelser om disse forbrydelser næsten halveret til 1603.

Også tallene for vold og euforiserende stoffer er faldet markant.

Stigende antal overgrebs- og voldtægtssager

Alt er dog ikke rosenrødt i de nye tal fra Grønlands Statistik.

Antallet af anmeldelser om sædelighedsforbrydelser - altså voldtægter, overgreb på børn og blufærdighedskrænkelse - er nemlig steget med knap ti procent i forhold til året før.

Det skal dog understreges, at de nye tal ikke nødvendigvis viser en reel udvikling for kriminalitet her i landet, men det viser, hvor mange personer der anmelder forbrydelser.

Det er langt fra alle anmeldelser, som fører til en sigtelse. Især inden for sædelighedsforbrydelser fører anmeldelser i faldende grad til en sigtelse.

I 2014 førte over 80 procent af anmeldelser om sædelighedsforbrydelser til en sigtelse, men det tal er faldet til 59 procent i 2018.

Inden for formueforbrydelser er det under halvdelen af anmeldelser, som fører til en sigtelse. Endnu færre fører til tiltale og senere hen en dom.