- Mange samles under juletiden. Vi opretholder de hidtige regler om indrejse. Det vil sige, at man skal være testet, inden man kommer ind i landet og skal retestes efter femtedagen, siger landslægen. Foto: KNR / Nina Vivi Møller Andersen

Anna Wangenheim og landslægen: Genovervej jul og nytårsferien - igen

Der kan stadig nå at komme flere corona-stramninger inden jul - men det er ikke sikkert, at det sker, vurderer naalakkersuisoq for sundhed.

- Selv om vi i denne tid især har behov for at se vores familiemedlemmer og venner, er det samtidig også meget bekymrende. Derfor er det vigtigt at vi er opmærksomme på forskellige ting.

Det siger naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D) på et pressemøde, som netop er slut.

I sidste uge holdt Anna Wangenheim og landslægen også et pressemøde om smittefare til jul og nytår, når folk rejser ind og ud af landet.

Her varslede de nye mulige restriktioner - men de kom ikke ind på hvilke.  

Og i dag stod de der så igen - uden nye restriktioner. 

Kommune kan anvise et karantænested

Én anbefaling er dog klar: Hvis du rejser ind i Grønland fra Danmark, og står i det grønlandske folkeregister, så har du mulighed for at være i karantæne et sted, som kommunen kan give dig nøglen til.  

- Vi har undersøgt om det kan kræves at folk der får besøg fra Danmark, går i karantæne med de indrejsende. Men det er der ikke hjemmel til i epidemiloven. Har man ikke faciliteterne til at kunne afholde karantænen separat fra den normale husstand, skal man kontakte kommunen, der eventuelt kan assistere med et sted, siger Anna Wangenheim.

Kan folk så regne med, at der ikke kommer nye restriktioner eller anbefalinger inden jul?

- Det her er det gældende – men vi kommer muligvis med noget mere konkret i næste uge i forhold til yderligere stramnigner. Det skal drøftes politisk nu, siger Anna Wangenheim. 

Ifølge landslægen vil juletrafikken blive travl.

- Der vil være omkring 3000 rejsende til Grønland henover jul og nytår. Det er en stor gruppe. Den mindste del af dem er dem, der kommer før jul. Den største del af dem er folk bosiddende her i landet, som tager på juleferie og kommer tilbage lige efter nytår, siger Henrik L. Hansen.

- Så vi får to perioder med udfordringer. 

Sidste mulighed for at blive testet inden jul

Reglen om at være fem dage i karantæne og blive testet igen på femtedagen bliver der ikke rokket ved.

Hvis man vil resje ind i landet og være sikker på at kunne holde jule uden at være i karantæne, er 19. december sidste dag for at nå retest og svar inden juleaften. 

23. december nemlig sidste retestningsdag. 

- Ellers kan man ikke nå at komme ud af sin karantæne inden juleaften. Kommer man efter den 19. december, skal man være i karantæne til på den anden side af helligedagene, siger Henrik L. Hansen.

27. december åbnes der igen for retestning efter julen. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt