Foto: Jonas Fievé/KNR

Anda: Forslag imod afgifter er urealistiske

Der er stor modstand mod Naalakkersuisuts afgiftspakke. Men pengene mangler, og politikernes foreløbige alternativer er ganske urealistiske. Det mener i hvert fald naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum

Blandt kritikerne er Siumuts Jess Svane, der foreslår, at landskassen skal stoppe med at låne penge til Nukissiorfiit.

I år fik Nukissiorfiit godt 200 millioner kroners lån fra landskassen, og hvis energiselskabet kan få sine lån fra andre steder, vil landskassen pludselig stå med 200 millioner kroner.

Læs også Afgiftsforslag møder yderligere kritik

Men udlån til Nukissiorfiit er faktisk en god forretning for landskassen, siger Andreas Uldum.

- Når vi udlåner til Nukissiorfiit, så får vi jo renter for det.

En anden Siumut politiker Suka K. Frederiksen foreslår at der spares på konsulenter. Herudover mener hun, at sagsbehandlingstiden på råstofområdet skal forkortes, så der hurtigt kan komme gang i noget minedrift.

Læs også Endnu en Siumut-politiker kritiserer nye afgifter

Andreas Uldum siger, at de har kigget på besparelser indenfor de udenlandske konsulenter. Derudover er han overbevidst om, at råstofdepartementet gør, hvad de kan for at formindske sagsbehandlingstiden.

Virkeligheden er dog ifølge Uldum, at hvis de udenlandske konsulenter bliver færre, så vil sagsbehandlingstiden blive længere.

- Nogle af de konsulentydelser, som vi får udefra, det bliver jo selvfølgelig benyttet på blandt andet på råstofområdet. Så hvis man spare det ene sted og også spare i det andet sted, så vil jeg mene, at vi faktisk vil forhale sagsbehandlingen, lyder det fra Demokraternes formand.

Hans egen parti mener, at de 100 millioner kan hentes ved effektivisering og besparelser.

Læs også Demokraterne protesterer mod afgifter

Men også partifællernes forslag får den kolde skulder af Andreas Uldum.

- Jeg kan ikke se, hvordan vi kan hente de knap 100 millioner på det område, uden vi forringer servicen for borgerne.

Ineqi Kielsen, Siumut, foreslår, at Royal Greenlands hovedkontor flyttes til Grønland. Det lukrerer Grønland på ved de ekstra skatteindtægter, mener han.

Læs også SIK-formand: Afgiftsstigning rammer hårdt

Andreas Uldum mener dog ikke, at det er et holdbart forslag.

- Hvis Royal Greenlands indtægter begynder at falde, fordi de ikke operere der, hvor de skal operere, så går det ud over hele landet. Derfor synes jeg ikke, at det her er et realistisk bud.

Bygderådsmedlem i Kullorsuaq Timotheus Petersen ærgrer sig over de foreslåede afgiftsforhøjelser på brændstof. Han mener i stedet, at Naalakkersuisut burde hæve afgifterne på alkohol.

Men Andreas Uldum peger på sidste års erfaringer med alkoholafgifter.

- Sidste års resultat viste jo faktisk, at vi har fået færre indtægter af alkohol- og cigaretafgifter, siger naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum.


 

Sider