Alt skal på bordet i Tûgdlik-klagesag

Det bliver hele Selvstyrets samarbejde med den tvangslukkede døgninstitution Tûgdlik, som nu skal undersøges til bunds. Det oplyser Inatsisartuts Ombudsmand, hvor man som udgangspunkt blot havde til opgave at behandle institutionens egen klage over lukningen.

Inatsisartuts Ombudsmand går nu grundigt til værks i sagen om Tûgdlik.

- Vi vil ind og se på hele forløbet. Hvilke aftaler der er blevet indgået, hvilke tilladelser der er blevet givet, hvornår tilsynene har fundet sted og indholdet af dem. Det er meldingen fra retschef Michael Mikkelsen ved Landstingets Ombudsmand omkring behandlingen af sagen om skoleskibet Tûgdlik i Nuuk, som Selvstyret valgte at tvangslukke 1. maj i år på grund af kritisable forhold.

Ejeren af den lukkede døgninstitution, Tom Augo Lynge, og hans advokat indgav i sommer en klage til Ombudsmanden over lukningen. Ifølge advokaten, Finn Meinel, havde Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling ikke overholdt reglerne om korrekt sagsbehandling forud for afgørelsen, og Ombudsmanden medgav også, at der var sket en procedurefejl.

Ifølge Ombudmanden må departementet ikke lade Selvstyrets advokat formulere og formidle departementets afgørelse, sådan som det var sket med Tûgdlik-lukningen.

Kort efter valgte Selvstyret dog at fastholde lukningen af Tûgdlik - på korrekt meddelelse fra departementet. Det er den afgørelse, som Tom Lynge og hans advokat nu har indgivet klage over. Men klagen vil altså ikke få en afgørelse, før Ombudsmanden har været hele forholdet mellem Selvstyret og døgninstitutionen igennem.

- Vi mener ikke, at vi kan danne os et fuld overblik over noget af det, før vi har samtlige papirer på bordet, siger Michael Mikkelsen.

Ombudsmanden venter stadig at modtage dokumenter fra Selvstyret.

- Det er tilsyneladende en sag med rigtig mange akter, som tager tid at få samlet sammen, siger Mickael Mikkelsen.

Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling har tilkendegivet, at Inatsisartuts Ombudsmand vil have alle dokumenter i hænde inden nytår.

Som vi fortalte i går har også politiet netop genoptaget Tûgdlik-sagen, hvor man stadig har flere måneders arbejde foran sig med vidneafhøringer.

- Der er ikke tale om en eller to måneders arbejde, men sandsynligvis noget længere tid, lød det således fra efterforskningsleder Johan Westen fra Nuuk Politi, hvor sagerne om voldsepisoder mod flere af drengene har været sat i bero på grund af hastesager i løbet af efteråret.

Ifølge efterforskningslederen har politiet stadig mindst 10 vidneafhøringer af tidligere medarbejdere og anbragte børn foran sig. Både i Danmark og herhjemme.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt