Allorfik: Et stabilt bagland er afgørende for en succesfuld behandling

Det kan være svært at komme ud af et alkoholmisbrug og forblive ædru, men nøglen til succes er ifølge centerchef for Allorfik intens samtaleterapi i samspil med et stabilt privatliv.
Rådet for Alkohol er lige kommet med deres nye anbefalinger, der lyder max fire genstande per lejlighed. Foto © : Khan Tariq Mikkel/Ritzau Scanpix
27. september 2024 07:34

Fem år. Så længe har Allorfik tilbudt borgere gratis behandling for afhængighed af alkohol, hash og spil. I dag har behandlingscenteret fem afdelinger i landets større byer, hvor man gennem forløb på alt fra seks uger til fem måneder kan få hjælp til at komme ud på den anden side af et misbrug.

Efraim Olsen er centerchef i Allorfik med base i Nuuk. Han er uddannet læge og har i mange år beskæftiget sig med misbrug, afhængighed og sociale forhold i Grønland.

Hos Allorfik tilbydes en behandling, der primært består af motiverende samtaler og kognitiv adfærdsterapi.

En samtale baseret på fri vilje

Den første del handler om at styrke beslutningen om at ændre vaner og livsstil – for det er vigtigt, at man kan se argumenterne for at skabe en forandring. 

- Det er en samtale, hvor principperne er meget demokratiske. Det er borgerens egen frie vilje, vi i høj grad er med til at støtte op omkring. Det er den metode, som beviseligt har den største effekt.

Anden del af forløbet handler mere om at dykke ned i de negative tankemønstre og forstå sammenhængen mellem tanker, følelser og krop – og hvordan man bliver i stand til at undgå risikosituationer, hvor trangen til rusmidler opstår.

Har du brug for hjælp?

Allorfik kan kontaktes på hverdage mellem kl. 9 og 15 på telefon 52 53 43 eller allorfik@allorfik.gl, hvis man vil i behandling eller har spørgsmål.

Behandlingen opfølges af en række samtaler efter forløbet. Der findes også forløb til pårørende.

Allorfik har fem behandlingscentre, som ligger i Ilulissat, Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Qaqortoq. Bor man langt væk fra et center, tilbydes der onlinekonsultationer, telefonsamtaler eller evt. ophold på behandlingscenteret i Nuuk.

Alle behandlere har tavshedspligt. Det betyder, at samtaleforløb er fortrolige og ikke må deles uden for Allorfik.

Efraim Olsen forklarer, at man kan være nok så flittig til at møde op til samtaler og terapi, men noget af det afgørende for en vellykket behandling er et stabilt bagland.

- Det er svært at gennemføre et behandlingsforløb, hvis man for eksempel er hjemløs. Så er det udfordrende at opretholde et ædrueligt liv, forklarer Efraim Olsen.

Allorfik samarbejder gerne med kommunerne, da sociale problemer med for eksempel arbejdsløshed, boligmangel og familiekonflikter i høj grad hænger sammen med at slippe ud af afhængigheden.

Den revolutionerende videosamtale

Efraim Olsen påpeger vigtigheden af noget så fundamentalt som stabile boligforhold: Hvis man bor sammen med andre, er det ofte afgørende for trivslen, at man har sit eget værelse at trække sig tilbage på.

- Sociale forhold har en væsentlig betydning for succesen af et behandlingsforløb. Det er en udfordring, vi som samfund godt kunne blive bedre til at håndtere.

Den logistiske udfordring med at nå ud til de afsides bygder er Allorfik godt klar over, men så længe der er internetforbindelse, kan de som udgangspunkt tilbyde borgerne onlineforløb. Alternativt findes der også et rejsehold af behandlere.

- Videosamtaler har en mindst lige så god effekt som direkte samtaler. Det har man målt på og kan se, at webkonsultationer har en positiv indvirkning. Det er ret interessant i en grønlandsk sammenhæng, hvor mange indbyggere bor isolerede steder.

Et stigende antal grønlændere tager en uddannelse efter folkeskolen, og det er ifølge Efraim Olsen en afgørende faktor for, at færre på sigt vil ende i misbrugsbehandling.

- Trygheden i at have en uddannelse og passe sit arbejde er medvirkende til at forebygge, at man ender i et rusmiddelforbrug. Det er nogle tal, som er ret opløftende, afslutter han.