Abelsen om fertilitetstilbud: - Alle skal tilbydes samme behandling

Hvis storken svigter, og graviditetstesten gang på gang er negativ, har ufrivilligt barnløse ind til december sidste år kunnet rejse til Rigshospitalet i Danmark. Det grønlandske sundhedsvæsen betalte for undersøgelse og behandling, men selve rejsen og ophold i København skulle de barnløse selv betale for. 
Arkivfoto
19. marts 2019 11:54

Men nu er tilbuddet stoppet midlertidigt. 

- Der er en grund til, at jeg har valgt at stoppe op, siger naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen (S). 

Der opstod nemlig tvivl om reglerne. I Grønland kan man få tre behandlinger mod barnløshed, og hvis de ikke giver gevinst, betaler sundhedssystemet altså for en behandling og undersøgelse i Danmark. 

Men her i landet er der ligebehandling i sundhedsvæsenet. Det betyder i praksis, at alle skal tilbydes den samme behandling. Det er bare ikke alle, der har råd til at rejse til Danmark for at få fertilitetsbehandling. 

LÆS OGSÅ Behandling af ufrivilligt barnløse er midlertidigt stoppet

 

Antallet af grønlandske forløb afsluttet på

fertilitetsklinikken på Rigshospitalet de sidste fem år:

2014: 8

2015: 7

2016: 7

2017: 5

2018: 6

- Tilbuddet er i strid med ligebehandling, fordi det ikke er alle, der har råd til at betale. Derfor stoppede vi det midlertidigt, men vi vurderer, hvad der nu skal ske, siger Martha Abelsen. 

I øjeblikket er en udredning i gang. Ifølge Martha Abelsen vil arbejdet med den vare i cirka to uger, og hun forventer, at hun i næste uge vil modtage data. Derefter skal politikerne drøfte, hvad der så skal ske. 

LÆS OGSÅ Gertrud nåede at blive behandlet på Rigshospitalet

 

- Hvis vi skal tilbyde den fulde pakke til folk med rejse, behandling og logi, så har det nogle økonomiske konsekvenser. Og det er vi nødt til at forholde os til som politikere. 

Men får alle muligheden for den store pakke i fremtiden? 

Det er svært at sige på nuværende tidspunkt. Jeg kan ikke sige, om det bliver en fuld pakke eller den model, vi kender nu.  Eller om den fulde pakke kun skal gælde for en gruppe borgere. Den diskussion skal vi tage som politikere, siger Martha Abelsen. 

I alle landets byer er der mulighed for at få stimuleret ægproduktionen med medicin, og i Ilulissat og Nuuk er der mulighed for at lave inseminering med partners sæd.