Aleqa: "Uran spiller nøglerolle men..."

Naalakkersuisutformanden svarer på oppositionens kritik omkring dristig topmødetale.
15. oktober 2013 03:33

Måske var naalakkersuisutformanden en kende for hurtigt ude, da hun i weekenden til internationalt topmøde på Island erklærede, at uran er selve nøglen til grønlandsk selvstændighed.

- Hvis den går igennem (principbeslutningen om ophævelse af uranforbuddet red.). Hvis det er, at Grønland når dertil, så vil det svare til, at vores eksportører af sjældne jordarter samt uran vil få en endnu større betydning.

I dag lyder Aleqa Hammonds version af den mulige uranfremtid en smule mere nedtonet end den gjorde i lørdags.

På talerstolen til topmødet Arctic Circle i Reykjavik gav naalakkersuisutformanden uran rollen som nøglen til selvstændighed for Grønland. Eller, som det hed senere på aftenen i en præcission, økonomisk selstændighed.

Talen førte til gjaldende kritik fra oppositionen. Sara Olsvig sagde til radioavisen, at naalakkersuisutformanden har handlet uden for demokratiske principper, da hun har talt som om, at Grønland allerede har ophævet nultolerancen før afstemningen i Inatsisartut d. 24. oktober.

Aleqa Hammond synes, Olsvig er for dramatisk.

- Der er ingen mineselskaber, som har ansøgt om udvindingstilladelse til at bryde uran. Så man skal være en lille smule påpasselig med at sige, at nu er vi i gang med at starte en uranmine, siger Aleqa Hammond.

Medlem af råstofudvalget for Siumut Doris Jacobsen bakker op om sin partileder, men forklarer til Radioavisen, at hun personligt mener, der jo også er andre veje til økonomisk selvstændighed end uranudvinding.

Kan du forstå, hvorfor der er folk som mener, du har gået lidt for hurtigt frem her i weekenden med de store flotte ord om uran?

- Man kan aldrig være for hurtigt fremme, for det er altid vigtigt i et samfund at være ærlige omkring de muligheder landet har at byde på. Og det er også vigtigt, at man holder processen i gang for at gøre verden opmærksom på, at Grønland bevæger sig i en retning, hvor minedrift kommer til at betyde mere og mere.

Aleqa Hammond fik weekenden igennem en del personlig respons på sin tale om Grønlands fremtid, siger hun.

- Jeg har fået mange positive tilkendegivelser om talen. De siger også, at man kan se, at der rører sig meget i Grønland, lyder det fra naalakkersuisutformand, Aleqa Hammond.