Alderdomshjem havde for gammel medicin i skabet

Alderdomshjemmet i Aasiaat har i 2017 haft for gammel medicin i sit medicinskab. Det fortæller ombudsmanden i sin beretning for 2017.
Skrevet af Kathrine Kruse
21. september 2018 14:23

Ombudsmanden henstiller, at medicinskabet gennemgås periodevist, og at medicin med overskredet udløbsdato fjernes.

- Ved gennemgangen af medicinskabene fandt inspektionsholdet 10 præparater med overskredet udløbsdato. Der var tale om astmamedicin, et afføringsmiddel, to forskellige typer antibiotika (tre pakker i alt), et øjenmiddel (tre pakker), et middel mod hjertekrampe og et middel mod kvalme. Tre af præparaterne havde udløbsdato i 2016 – det ældste udløb i juli 2016 – mens de resterende præparater havde udløbsdato i april, juni, juli og september 2017, lyder det i beretningen.

Ifølge ombudsmanden har den fungerende forstander under inspektionen forklaret, at alderdomshjemmet i Aasiaat sommetider modtager medicin fra apoteket, hvor udløbsdatoen allerede er overskredet, og at apoteket har oplyst over for alderdomshjemmet, at visse typer medicin uden problemer kan anvendes trods overskridelsen af udløbsdatoen.

LÆS OGSÅ Ingen patienter har fået medicinsk cannabis trods tilladelse

Retningslinjer

Ombudsmanden har orienteret Landslægeembedet om forholdet. Hun har samtidig henstillet overfor kommunen, at alderdomshjemmet udarbejder skriftlige retningslinjer, så personalet sikrer, at medicin med overskredet udløbsdato bliver fjernet i fornødent omfang.

Kommune Qeqertaliks borgmester Ane Hansen oplyser til KNR, at den daværende Qaasuitsup Kommunia har fulgt ombudsmandens henstilling, da kommunen siden november 2017 i samarbejde med sundhedsvæsenet i Aasiaat har gennemgået alderdomshjemmets medicinskabe en gang om måneden.

Alderdomshjemmet har i alt 34 pladser og 1 aflastningsplads.

LÆS OGSÅ Lavvande i medicinskabet