Albinoravn skudt i Nordgrønland

Det er yderst sjældent at man hører om folk der har set eller nedlagt en albinoravn. Men her til formiddag spottede en ung mand i bygden Niaqornaarsuk sådan en af slagsen og fik den nedlagt.

Den 'heldige' fanger af albinoravnen er Hans Japhet Filippussen, som stolt fremviser sin fangst på billederne.

Albinisme skyldes en genetisk defekt, der forårsager mangel på enzymet tyrosinase. Når tyrosinase mangler, kan aminosyren tyrosin ikke oxideres, og dermed forhindres dannelsen af melaniner. Et individ med albinisme mangler således både eumelanin og phaeomelanin i fjerdragten, ben, næb og bløddele. En albino er meget lysfølsom og har meget dårligt syn. Albinistiske fugle overlever derfor kun kort tid i naturen. De fleste dør kort efter udflyvningen. Der kendes så vidt vides ingen dokumenterede eksempler på albinistiske fugle, der er blevet ynglemodne i naturen.

Kendetegn: Albinisme viser sig ved total mangel på sorte, grå og brune pigmenter i fjer, næb, øjne og hud. Øjne og hud er lyserøde på grund af blodgennemskin. Carotenoider kan være til stede i normalt omfang, og fx en albino stillits er derfor både gul og rød i fjerdragten, og en albino rovfugl eller andefugl kan have gule ben, så Hans Japhets fangst er en sjælden en af slagsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt