Fire af de otte socialrådgivere, der i øjeblikket hjælper i Kommuneqarfik Sermersooq, sidder i kommunen i Tasiilaq.Foto: Merete Lindstrøm

Akuthjælp fra Danmark: Fire ekstra socialrådgivere i Nuuk og fire i Tasiilaq

Hjælpen fra Danmark til socialområdet i Grønland er sat i gang, og det betyder, at der lige nu er otte ekstra socialrådgivere på arbejde i Kommuneqarfik Sermersooq.

Manglende behandling af socialfaglige undersøgelser og handlingsplaner var blandt kritikpunkterne i en tilsynsrapport, der kom i september efter uanmeldt besøg hos Kommuneqarfik Sermersooq.

Dengang fik kommunen et påbud om, at sagerne skulle færdigbehandles indenfor fire måneder, og det var ifølge direktør i Forvaltning for Børn og Familie, Martha Lund Olsen, kun muligt, hvis der kom noget administrativ hjælp fra Danmark.

Og det gjorde der så. I øjeblikket sidder der fire socialrådgivere i Tasiilaq og fire i Nuuk som en del af den akutpakke på 5,3 millioner kroner, der blev bevilget fra Danmark i september.

- Vi kan i hvert fald sige til tilsynet, at vi er i gang, og vi gør, hvad vi kan for at leve op til deres krav om at få lavet de social faglige undersøgelser på forskellige sager, siger Martha Lund Olsen.

Flere penge på vej 

Akutpakken skal netop hjælpe seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq. Det er første skridt på vejen mod et øget samarbejde mellem Danmark og Grønland på socialområdet for børn og unge.

LÆS OGSÅ Her er Martha Abelsens ønsker til hjælp fra Danmark

Den danske regering har lagt op til, at der afsættes yderligere 80 millioner kroner til området i Grønland over de næste fire år. Det skal formelt vedtages af Folketinget på den danske finanslov.

Ud over sagsbehandlerne vil der i begyndelsen af det nye år komme en psykolog og en familieterapeut til Tasiilaq. Direktør Martha Lund Olsen håber, at de kan hjælpe de ufaglærte medarbejdere, der allerede er i Tasiilaq, med sidemandsoplæring i familiebehandling.

Kort men godt med hjælp 

De to medarbejdere skal efter planen være i Tasiilaq i fire måneder, så det er ikke en permanent eller langsigtet løsning, men det er en begyndelse, mener direktøren.

- Jeg vil sige det sådan, at lidt hjælp er bedre end ingen hjælp, siger hun.

LÆS OGSÅ Regeringen foreslår finansiering til hjælp til Grønland

Ifølge afdelingschef i Departement for Sociale Anliggender og Justistområdet, Kirsten Olesen, er der i forbindelse med akutpakken fra Danmark også igangsat en undersøgelse af plejefamilier, samt et samarbejde med Januscentret i København om kursus i kompetenceopbygning af medarbejderne i Kommuneqarfik Sermersooq.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt