Videooptagelsen som er blevet på Facebook 1080 gange, og den ser ret voldsomt ud på video. Men ifølge pilotchefen er det ikke så alvorligt, som det ser ud til at være.Foto: KNR

Air Greenlands Dash 8 flyver ramt af hård vind under landing

Torsdag aften forsøgte en af Air Greenlands Dash-8 flyvere at lande i Nuuk. Men en kraftig vind skubbede til flyet inden landingen. En passager er mindre chokeret over hændelsen.

På Facebook florerer der en video, hvor man kan se Air Greenlands Dash-8 fly forsøge at lande i Nuuk.

Lige før landingen bliver flyet ramt af et kraftigt vindstød. Flyets hjul når lige at røre landingsbanen før den letter op igen.

En af passagerne var Else Jeremiassen, som blev rystet af episoden.

- Vi skreg allesammen selvfølgelig, det var en stærk oplevelse, det føles som om at flyet hoppede på landingsbanen. Det var chokerende.

 

 

 

Video: Aqqalu Fontain. 

Uventet vindstød

Piloten i Dash-8 flyet havde ikke forventet, at det kraftige vindstød, fortæller Air Greenlands kommunikationschef, Katja Vahl.

- Der var kraftig vind i Nuuk og piloten på GL 513 på vej fra Kangerlussuaq til Nuuk oplevede et uventet vindstød i forbindelse med landingen. Det betød, at han tog en beslutning om at afbryde landingen og gå i luften igen, siger Katja Vahl.

- Flyet rørte dermed kun kort banen. Kaptajnen besluttede herefter at flyve retur til Kangerlussuaq, da vinden i Nuuk var stigende. Hele forløbet var en standard procedure og er oplevet som relativt udramatisk inde i flyet.

Hvordan passagerne har det?

- Passagererne blev briefet både i luften efter den afbrudte landing og efter at de var landet i Kangerlussuaq, hvor de overnattede. Alle fik mulighed for at stille spørgsmål og få yderligere information. Vores besætning har løbende været i kontakt med passagerne som har været rolige og fattede omkring oplevelsen.

Havde passagerne brug for noget hjælp efter hændelsen? 

Nej, der har ikke været brug for yderligere hjælp ud fra det vi har talt med passagerne. Men hvis nogen skulle have brug for det, som ikke har henvendt sig, er de altid meget velkommen til at kontakte os. Det er samme besætning der flyver passagerne hjem i dag, hvor de også er særligt  opmærksomme på om nogen har brug for en ekstra snak eller tryghed undervejs.

Else Jeremiassen var på vej til Nuuk fra Ilulissat for at være sammen med sin datter som får sit uddannelsesbevis i dag.

Men flyet måtte altså vende tilbage til Kangerlussuaq på grund af det stormen.

- Da vi skulle lande i Kangerlussuaq, begyndte jeg at være bange. Jeg tror jeg var endnu mere bange dér, end jeg var i forbindelse med den mislykkede landing i Nuuk, fordi jeg troede at der måske var gået noget i stykker med flyets hjul.

På trods af episoden vil hun gerne rose piloterne.

- Jeg roser meget vores piloter. De grønlandske piloter var dygtige. De passer godt på os.

Piloter er trænet til det

En erfaren pilot i Air Greenland, pilotchef Henrik Maule Steinbacher fortæller til KNR, at piloterne er trænet til den slags hændelser, hvor et fly må afbryde en landing, gennem simulations-øvelser.

- Det er jo sådan at vores piloter det er jo i simulatoren to gange om året hvor vi træner afbrudt landing, det var jo det der sket i går.

Videooptagelsen som er blevet på Facebook 1080 gange, og den ser ret voldsomt ud på video. Men ifølge pilotchefen er det ikke så alvorligt, som det ser ud til at være.

- Alle Dash-8 fly er udstyret med et måleinstrument som betyder, at der ved en hård landing straks kommer besked til vores tekniske afdeling, så de kan inspicere flyet.

- Men i dette tilfælde er der ikke registreret nogen hård landing. Oplevelsen inden i flyet har dermed ikke været nær så voldsom, som det ser ud på den optagelse, der er delt på Facebook, siger Henrik Maule Steinbacher.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl