Air Greenland regner ikke med udenrigsflyvning fra Kangerlussuaq

Air Greenland ser muligheder i den fortsatte drift af Kangerlussuaq, men understreger, at de kun kan flyve dér, hvor folk vil hen.
Du kan risikere at vente ekstra lang tid, hvis du rejser fra Kangerlussuaq Lufthavn.
Hvis antallet af rejsende til og fra Kangerlussuaq som forventet falder med 94 procent, er der ikke grundlag for at fortsætte atlantflyvningerne derfra, siger direktør.
Skrevet af Merete Lindstrøm
23. september 2019 06:19
Versionist Hanne Petersen

Glæden var stor flere steder, da Naalakkersuisut og den danske forsvarsminister onsdag underskrev en aftale om at beholde Kangerlussuaq som atlantlufthavn, selvom vi skal have to nye af slagsen i Nuuk og Ilulissat. 

Også hos Air Grenland tager man godt imod nyheden.

- Vi synes jo, det er positivt, at der er indgået denne her principaftale. Men vi kender ikke aftalens indhold, og vi ved ikke, hvor stor efterspørgslen bliver i Kangerlussuaq i forhold til beflyvninger fra Air Greenland, siger Air Greenlands kommercielle direktør Maliina Abelsen.

Vil ikke garantere udenrigsflyvninger til Kangerlussuaq

Direktøren har endnu ikke et klart svar på, hvad aftalen reelt betyder for Air Greenlands fortsatte tilstedeværelse i landets nuværende trafikknudepunkt.

For når de nye lufthavne i Ilulissat og Nuuk åbner, vil antallet af passagerer til Kangerlussuaq falde drastisk. En beregning fra Rambøll anslår, at antallet af returrejser til og fra Kangerlussuaq vil falde med 94 procent, når lufthavnene i Nuuk og Ilulissat står færdige i 2023.

LÆS OGSÅ Principaftalen om Kangerlussuaq: Forsvaret betaler for renovering af landingsbane

- Den kritiske masse - det vil sige majoriteten af vores passagerer - som det ser ud i dag, skal til Nuuk og Ilulissat. Derfor ligger det ikke lige til højrebenet, at vi kommer til at flyve internationale fly til Kangerlussuaq. Men alt kan jo ændre sig, alt afhængigt af om der er en efterspørgsel, siger Maliina Abelsen.

Tror på fortsat aktivitet 

På trods af usikkerheden om kundegrundlaget fremover, er hun optimistisk.

- Det betyder måske også, at turistmassen, der er i Kangerlussuaq i dag, kan vedligeholdes på en eller anden måde, siger hun.

LÆS OGSÅ Principaftalen om Kangerlussuaq: Forsvaret betaler for renovering af landingsbane

Ud over atlantruten er der også andre interessante muligheder, mener direktøren.

- Man kunne jo godt forestille sig, at hvis efterspørgslen er der, vil der være mulighed for det indenrigsmæssigt. Det er der, vi synes, det bliver rigtigt spændende at se, hvad den aftale indeholder. Det glæder vi os til at finde ud af, siger Maliina Abelsen.