BILLEDER Air Greenland har fundet franske flydele på Indlandsisen

Lørdag i sidste uge tabte et fly fra Air France dele af sin ene motor, mens de fløj over Grønland. Nu har Air Greenland lokaliseret dele fra flyet 150 kilometer inde på Indlandsisen.

Passagerne i en stor Air France Airbus380, der er verdens største passagerfly, fik sig en ubehagelig overraskelse på en flyvning fra Paris til Los Angeles i sidste uge, da dele af den ene motor pludselig faldt af og styrtede mod jorden.

De 497 passagerer og 23 besætningsmedlemmer fløj i cirka 11 kilometers højde, da et turbineblad og det forreste motorskjold rev sig løs.

Det fik piloterne til at ændre kurs og styre imod Goose Bay i Canada, hvor flyet to timer senere kunne nødlande sikkert.

Sarah Eamigh var passagerer på flyet. Hun har fortalt New York Times om den chokerende oplevelse:

- Vi hørte et højt smæld, og flyet faldt med det samme, mens det rystede. Du kunne sagtens fornemme, at noget var anderledes, og at det ikke kun var turbulens. Besætningsmedlemmerne begyndte pludseligt at gå febrilsk frem og tilbage. Folk panikkede, fortæller hun til den amerikanske avis.

Fransk undersøgelse

Det er den franske havarikommission, BEA, der har ansvaret for at undersøge uheldet. Den danske havarikommission deltager i arbejdet, og de har engageret Air Greenland til at hjælpe med den praktiske del af eftersøgningen af dele fra flyet, der pludselig faldt af under flyvningen.

Det fortæller Martin Puggaard, chef for Havarikommissionen i Danmark.

- Vores opgave er at finde og bjærge de dele fra flyet, som har forladt flyet. De skal efterfølgende sendes til de franske myndigheder, som har det overordnede ansvar for undersøgelsen, siger han til KNR.

Onsdag lykkedes det personale fra Air Greenland at finde flere dele af motoren på Indlandsisen, 150 kilometer sydøst for Paamiut.

Umiddelbart kan det lyde som at lede efter en isklump i et isbjerg, men ved at analysere de tilgængelige fakta, er det lykkedes for Havarikommissionen at indsnævre området til i første omgang fem gange femten kilometer.

- Vi har lavet en analyse af flyets rute, højde og vindhastighed og på den baggrund har vi lokaliseret et område, hvor vi har ledt, siger Puggaard.

Onsdag sendte Air Greenland så en AS350 afsted, og det lykkedes piloterne at finde frem til en række dele fra flyet. Men der mangler stadig at blive fundet de resterende dele, og det er i øjeblikket besværliggjort af dårligt vejr i området.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!