Air Greenland: Højere afgifter betyder dyrere billetter

Mittarfeqarfiit har sat taksterne op for at bruge lufthavnene her i landet, og det betyder dyrere billetter har Air Greenland regnet ud.
Du kan risikere at vente ekstra lang tid, hvis du rejser fra Kangerlussuaq Lufthavn.
Mittarfeqarfiit har hævet priserne for at bruge lufthavnene for at få en bedre økonomi.
06. september 2019 07:18

Højere afgifter for at bruge de grønlandske lufthavne vil koste Air Greenland 17 millioner kroner i 2020. Og der er kun kunderne til at betale, fortæller luftfartsselskabet til Sermitsiaq.ag.

Helt konkret vil prisen på en returbillet fra Nuuk til København stige med 145 kroner. Mindre byer kan blive ramt hårdere, da en returbillet til København fra Paamiut eller Upernavik vil stige med 365 kroner.

Det skyldes, at der på en sådan tur flyves mere internt i Grønland. Det samme gør sig gældende på en returrejse mellem Upernavik og Nuuk, som vil stige med 440 kroner om vinteren.

Direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, har forståelse for, at Mittarfeqarfiit har behov for at vedligeholde lufthavnene, men det betyder altså prisstigninger til selskabets kunder:

Foto © : Air Greenland
- Det er ærgerligt, at der kommer en så markant prisstigning, som rammer Air Greenlands kunder, siger Jacob Nitter Sørensen.

- Det er ærgerligt, at der kommer en så markant prisstigning, som rammer Air Greenlands kunder, siger Jacob Nitter Sørensen til KNR.

Sørensen: Vi vil have flere til at flyve om vinteren

Direktøren er heller ikke begejstret for måden, afgifterne er indrettet på. Afgifterne bliver nemlig ændret, så de er ens sommer og vinter.

- Det, synes vi, er lidt ærgerligt, fordi vi om vinteren har ledig kapacitet på flyene og på hotellerne rundt omkring, så vi vil gerne have flere til at rejse om vinteren.

Jacob Nitter Sørensen foreslår, at Mittarfeqarfiit i fremtiden vil invitere til dialog om, hvordan afgiftssystemet kan indrettes:

- Vores interesse er at vækste trafikken i lavsæsonen - både for lokalbefolkningen og turisterne - det kunne vi godt tænke os at være med til at få til at ske, siger Jacob Nitter Sørensen.

Prisstigningerne fra Mittarfeqarfiit blev meddelt tilbage i juli. Her skrev selskabet, at priserne ikke har været hævet siden 2013, og at det har udhulet selskabets økonomi med 25 millioner kroner i perioden.

Regnskab: Vedligeholdelsesefterslæb på 1 milliard

I selskabets årsregnskab står der også, at der er behov for at bruge væsentlig flere penge til at vedligeholde lufthavne, end selskabet bruger i øjeblikket. Mittarfeqarfiit har opgjort vedligeholdelsesefterslæbet til lidt over en milliard kroner.

Hvis selskabet skal sørge for, at lufthavnene beholder deres nuværende standard, skal Mittarfeqarfiit investere lige så mange penge i lufthavnene, som de afskriver. Afskrivningerne var i 2018 cirka 46 millioner, og investeringerne var 19 millioner.

- Dette er for Mittarfeqarfiit en væsentlig såvel kort- som langsigtet udfordring, skriver selskabet i regnskabet.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Mittarfeqarfiits direktør Henrik Estrup, men det er endnu ikke lykkedes.