Air Greenland: Det kommer ikke til at ske igen

En pilot måtte opgive at få et Dash 8-fly i luften fra Nuuk Lufthavn i slutningen af maj. Flyet stoppede 50 meter fra enden af landingsbanen.
- Vi har sat flere sæder ind i flyet for at fordele vægten bedre, og vi lægger sandsække bagest i flyet. Så det kommer ikke til at ske igen, siger administrerende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen. Arkivfoto Foto © : KNR
27. september 2019 12:17

- Jeg kan med ro i maven sige til vores kunder, at den her situation ikke kommer til at gentage sig.

Det siger Air Greenlands administrerende direktør, Jacob Nitter Sørensen, om den episode i slutningen af maj, hvor et Dash 8-fly var bare 50 meter fra at køre ud over kanten af landingsbanen i Nuuk Lufthavn. 

Flyet havde passagerer og gods ombord og var på vej til Kangerlussuaq. Men flyet måtte opgive at lette, skriver Ingeniøren på baggrund af en rapport fra Havarikommissionen.

Da Dash 8-flyet skulle lette, accelerede det op 80 knop - cirka 150 kilometer i timen. Piloten kunne dog ikke få flyet i luften og accelererede derfor til 88 knob og forsøgte igen at lette.

Da det stadig ikke lykkedes, bremsede piloten flyet hårdt op - og flyet blev standset 50 meter fra enden af landingsbanen. Flyet simpelthen for tungt til at lette. 

Vægtfordelingen var forkert

- Vi tager det meget alvorligt. Umiddelbart efter hændelsen lavede vi vores egen undersøgelse, og vi har sat en helt masse i gang for at sikre, at det ikke sker igen, siger Jacob Nitter Sørensen.

Hvordan kunne det ske, at flyet var for tungt til at lette?

-  Det der skete, var, at vægtfordelingen i flyet var uhensigtsmæssig. Det var både fordelingen af passagerer – børn, kvinder og mænd – og fordelingen af fragt, der var forkert, siger Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Fly var 50 meter fra at køre ud over landingsbanen i Nuuk Lufthavn

Ifølge ham var flyet altså ikke lastet for tungt – det var fordelingen af vægten, der gjorde, at flyet blev for tungt til at komme i luften. På grund af den måde, som fragten i flyet og passagererne var fordelt på, var flyets tyngdepunkt rykket cirka seks centimeter længere frem i flyet end det, som piloterne havde regnet ud.

Havarikommissionen har efter hændelsen spurgt de 28 passagerer om deres egen vægt, deres håndbagages anslåede masse, samt hvor de sad i flyet, skriver Ingeniøren.

Sandsække bagerst i flyet

Man antager, at mænd inklusive håndbagage vejer 88 kilo, kvinder 70 kilo og børn 35 kilo.

Her vejede de og piloterne teoretisk set lidt over 2600 kilo, som computeren havde distribueret jævnt i flyet. Men de faktiske tal viste ifølge Ingeniøren, at den samlede vægt lå mere end 300 kilo over. Piloterne var blandt dem som lå over "standard", og de tungere af passagererne havde tilfældigvis valgt sæder længere fremme i flyet.

- Hvordan kan I sikre, at det ikke sker igen?

- Vi har indført procedurer, der er strammere, end det loven forlanger – vi har altså indført strengere grænser end det, der står i loven. Der er systemer, der advarer os om, at vi er tæt på grænsen. Vi har også sat flere sæder ind i flyet for at fordele vægten bedre, og vi lægger sandsække bagest i flyet. Så det kommer ikke til at ske igen, siger Jacob Nitter Sørensen.