Aftale om hjælp til Syrien udløber midt i FN-forhandlingskrise

Millioner af syrere i nød venter på, at Sikkerhedsrådet afgør deres skæbne, siger Tysklands FN-ambassadør.
Striden i Sikkerhedsrådet handler blandt andet om antallet af grænseovergange, der skal være åbne for nødhjælp Foto © : Google Maps
Skrevet af Ritzau
11. juli 2020 14:23

FN's Sikkerhedsråd og landenes repræsentanter har den seneste uge intensiveret forhandlinger om at forlænge nødhjælp til Syrien via en række grænseovergange.

Men fredag lykkedes det heller ikke at nå frem til en aftale. Det skriver Ritzau.

Dermed er en ordning fra 2014, der sikrer transport af nødhjælp over grænseovergange, officielt udløbet.

Det sker, efter at Kina og Rusland nedlagde veto mod et forslag om at forlænge den eksisterende ordning, og de andre medlemslande har afvist et russisk modforslag.

Tyskland og Belgien arbejder dog på et initiativ, der skal redde aftalen.

- Vi er klar til at arbejde døgnet rundt og opfordrer de andre til at tænke på de millioner af folk i Syrien, der venter på, at Sikkerhedsrådet afgør deres skæbne, siger Tysklands FN-ambassadør, Christoph Heusgen. 

Velgørenhedsorganisation advarer

Ngo'en Oxfam har advaret om, at et stop for nødhjælp over grænseovergangene vil være "et ødelæggende slag for de millioner af syriske familier, der er afhængige af vand, mad, medicin og husly".

Striden i Sikkerhedsrådet handler blandt andet om antallet af overgange. 

Det kræver ni stemmer for og ingen vetoer fra Sikkerhedsrådets permanente medlemmer, Rusland, Kina, USA, Frankrig og Storbritannien, hvis en ny resolution skal stemmes igennem.