Aftale med USA: Penge kommer fra statslig pulje til ulande

Ifølge diplomaten Sung Choi, der skal stå i spidsen for det amerikanske konsulat i Nuuk, kan investeringerne i Grønland ikke sammenlignes med investeringer i udviklingslande. 
USAID er USAs statslige organ til hjælp i udviklingslande. Billedet her stammer fra Mozambique, hvor USAID uddelte nødhjælp efter en cyklon i marts i år. Foto © : USAID
28. april 2020 05:56

USA giver 83 millioner kroner til projekter i Grønland. 

Det blev officielt torsdag i sidste uge. Pengene skal bruges i år og næste år, og de skal bruges i råstofbranchen og på turisme og uddannelse i Grønland. 

USA's interesser i Grønland
 

  • USA giver 83 millioner kroner til forskellige projekter i Grønland. 
  • Det sker lidt mere end et halvt år efter, at USA's præsident, Donald Trump, luftede planer om at købe Grønland. 

2019: 

  • 15. august 2019: Amerikanske medier skrev, at præsident Donald Trump havde planer om at købe Grønland. Historierne var baseret på anonyme kilder.
  • 16. august: Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), slog fast, at Grønland ikke er til salg. 
  • Statsminister Mette Frederiksen kaldte diskussionen for ”absurd”. 
  • Trump skulle have besøgt statsminister Mette Frederiksen i København 2.-3. september. Kim Kielsen og den færøske lagmand skulle også have været med til besøget. Men Trump aflyste besøget.
  • 24. august skrev nyhedsbureauet AP, at USA planlægger at genåbne et konsulat i Nuuk. 
     

2020: 
 

  • 20. april skrev den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, en kronik i Altinget. Hun skrev, at USA er bekymret over Ruslands og Kinas tilstedeværelse i Arktis. USA vil bygge bro og hjælpe Grønland med at nå sit potentiale, skrev hun.
  •  23. april oplyste selvstyret, at USA's regering tildeler 12,1 million dollar - cirka 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.

Og pengene kommer fra en statslig pulje i USA, der hedder USAID, og som arbejder med udvikling i tredjeverdenslande.

Over én procent af USA's nationale budget går hvert år til USAIDs projekter i Asien, Afrika, Sydamerika og tidligere sovjetiske lande.

Navnet "USAID" er en sammentrækning af 'U.S.' for 'United States' og 'aid', som betyder 'hjælp' på engelsk.

LÆS OGSÅ Ruslands ambassadør kritiserer USA's pengegave til Grønland

At en del af pengene kommer herfra, bekræfter den amerikanske diplomat, Sung Choi, som står i spidsen for USAs kommende konsulat i Nuuk.

- USAID har ekspertise i at arbejde i fjerne områder og se på økonomisk vækst de steder. Så vi er meget glade for, at donationen er blevet givet fra USAID til disse formål (i Grønland, red.), sagde han på en lukket pressebriefing sidste uge.

Erfaringer kan bruges i Grønland

Det er ikke officielt oplyst, hvor stor en del af de 83 millioner kroner, som kommer fra USAID. Men flere amerikanske myndigheder, herunder USA's Departementet For Indenrigshandel, er været involveret i aftalen med Grønland.

Og det vidner ifølge Sung Choi om, at investeringerne i Grønland ikke kan sammenlignes med investeringer i udviklingslande. 

Men erfaringerne fra USAID kan bruges i Grønland, siger han.

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

- USAID er ikke involveret på den måde, som mange mennesker rundt om i verden er vant til. USAID har ekspertise i at arbejde i fjerne områder og se på økonomisk vækst de steder.

DF er fornærmet

I Danmark mener Dansk Folkepartis næstformand, at det er en fornærmelse, når USA benytter sig af en fond til at investere i Grønland, som normalt bliver brugt til udvikling af tredjeverdenslande i Afrika, Asien og Sydamerika.

Det siger han til onlinemediet Altinget Arktis.

- Når man normalt tilbyder den slags substantielle økonomisk løft, så foregår det til ulande. Derfor er den slags tilbud en fornærmelse over for Grønland og over for rigsfællesskabet, siger han.