Ældretalsmand: Ældre udsat for vanrøgt på alderdomshjem

Stramme arbejdsplaner og for få medarbejdere er grunden til, at fire ældre har været udsat for vanrøgt i Nuuk, oplyser ældretalsmand Inga Egede.
- Jeg ville ikke være tryg ved at lade en af mine pårørende flytte ind på alderdomshjemmet under sådanne forhold, siger ældretalsmanden. Foto © : Utoqqaat Illersuisuat
20. april 2023 14:30

Alderdomshjemmet i Nuuk har haft besøg af ældretalsmanden Inga Egede. Det havde desværre ikke et lykkeligt udfald.

Inga Egede har nemlig lavet underretning om vanrøgt af fire beboere på alderdomshjemmet.

Det skriver ældretalsmanden i en pressemeddelelse.

Hun havde haft samtaler med tre ansatte og en enkelt beboet på alderdomshjemmet samt fem pårørende til beboerne.

Ifølge Inga Egede er vanrøgten opstået på grund af medarbejdernes stramme arbejdsplaner.

- Vanrøgt af enhver art bør ikke ske på en døgninstitution, der er bemandet døgnet rundt. Men desværre oplever de ansatte, at de må løbe hurtigere og hurtigere på grund af for få personale, sygefravær og stramme arbejdsplaner. Derfor forsømmes beboerne, siger ældretalsmand Inga Egede.

Kollapsede på gangen

Tre ud af fire underretninger drejer sig om tre demente ældre, som ikke får nok mad og derfor taber sig.

Den fjerde underretning drejer sig om en ældre mand, som i forsøget på at få kontakt til personalet besvimede midt om natten.

Han havde først brugt en fløjte fra sit værelse af, men da det ikke fungerede, gik han omkring 10 meter fra sit værelse og kollapsede på gangen.

Han fik hjælp af en portør og blev efterfølgende indlagt på Dronning Ingrids Hospital.

To ansatte bekræfter uafhængigt af hinanden, at der er personalemangel. De oplyser, at bagvagten er blevet fjernet fra vagtplanerne, og at personalet oftere oplever, at de bliver flyttet mellem afdelingerne. Ifølge dem er det blandt andet resultat af besparelser på personalets lønninger. 

Inga Egede oplyser, at en enkelt nattevagt holder vagt på to afdelinger samtidig, hvorfor de ældre må vente længere på hjælp. Og nogle gange må personalet arbejde i op til 24 timer i træk, når der ikke kan findes en afløser.

- Jeg ville ikke være tryg ved at lade en af mine pårørende flytte ind på alderdomshjemmet under sådanne forhold, siger ældretalsmanden og forsætter:

- Vi har fået bevis for, at effektiviseringerne på alderdomshjemmet har fået katastrofale følger, og det kan vi som borgere og særligt politikerne ikke bare sidde overhørig. De ineffektive arbejdsplaner må forbedres, så personalet kan drage omsorg for beboerne.

Afviser dele af kritikken

Alderdomshjemmet ligger under Kommuneqarfik Sermersooq. Her afviser de blankt overfor KNR, at tre beboere skulle have tabt sig på grund af for lidt mad. 

- Det er en meget alvorlig påstand. De tre personer, ældretalsmanden nævner i sin rapport, er beboere, som har tabt sig som følge af alvorlig sygdom. Ikke fordi, de er blevet sultet, siger udvalgsformand for Velfærd og Arbejdsmarked Inge Olsvig Brandt (IA). 

Dog har kommunen været inde og undersøge alle sagerne og medgiver, at den fjerde beboer, som kollapsede på gangen, har været udsat for et svigt. 

- Det er en forfærdelig situation, den ældre har været i, og noget vi skal være opmærksomme på at få løst. Det må ikke ske. Det er et svigt, siger Inge Olsvig Brandt. 

Vanrøgt er grov forsømmelse af pligten til at pleje og passe personer. Så er det vanrøgt eller ej? 

- Hvis det er det, det betyder, så er det det, siger Inge Olsvig Brandt. 

Hun afviser dog stadig, at de tre andre beboere har været udsat for vanrøgt.