Advokat blåstempler Marthas forslag

Naalakkersuisut er i sin gode ret til at suspendere kommunernes selvbestemmelse, når det viser sig, at opgaverne ikke bliver løst tilfredsstillende.
13. april 2016 14:54

Naalakkersuisuts forslag om at suspendere kommunernes forvaltning af det sociale område bliver alligevel et punkt på forårssamlingen.

Forslaget er en politisk reaktion på tilsynsrapporter fra 2014 og 2015, der har påvist store svigt overfor udsatte børn og unge i særligt Qaasuitsup Kommunia.

Forslaget blev i sidste måned udskudt efter omfattende kritik fra både Kommuneqarfik Sermersooq og KANUKOKA.

Selvbestemmelse kun under tilsyn

Kammeradvokaten har nu foretaget en vurdering af forslaget og slår fast, at det er helt i tråd med lovgivningen, at Naalakkersuisut kan skride ind og overtage kommunernes opgaver i tilfælde, hvor det vurderes at være nødvendigt.

I kritikken af forslaget har det været fremført, at loven ville være et brud med den kommunale selvbestemmelsesret, som fremgår af Grundloven.

Læs også Martha Lund Olsen udskyder sit lovforslag

Kammeradvokaten peger dog på, at det netop af dette afsnit af Grundloven fremgår, at kommunernes ret til selvstændigt at styre deres lov, er under statens tilsyn.

Handler om borgernes retssikkerhed

Et punkt som ifølge Kammeradvokaten netop er til for at sikre borgernes retssikkerhed. Det handler nemlig om borgernes rettigheder og ikke kommunernes, anfører Kammeradvokaten.

Læs også KANUKOKA afviser lovforslag

- Kommunerne fungerer under statens tilsyn, og staten har pligt til at gribe ind, når kommunerne ikke formår at udføre de tildelte beføjelser på en måde, der er lovlig, skriver Karsten Hagel-Sørensen fra Kammeradvokaten i sin vurdering.

Den vurdering glæder naalakkersuisoq Martha Lund Olsen.

- Som lovgivningen er i dag, har vi ikke mulighed for at gribe inde, hvis en kommune for eksempel undlader at handle på underretninger om omsorgssvigt, siger hun

Forslaget skal til førstebehandling den 18. april.